DE BELGISCHE BIOTECH

Galápagos

Het nieuws over de Belgische biotechnologiesector werd de voorbije maanden sterk overheerst door berichten over Galápagos. Zo ging de groep een nieuw partnerschap aan met Roche voor middelen voor de behandeling van COPD (chronisch obstructief longlijden). Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf breidde ook zijn overeenkomsten uit met GlaxoSmithKline voor de ontwikkeling van een behandeling van artrose en met Merck voor een middel tegen atherosclerose, diabetes en obesitas. Die partnerschappen en drie andere die de groep al eerder afsloot (met Johnson & Johnson voor een behandeling van reumatoïde polyartritis, met Eli Lilly voor een middel tegen osteoporose en met GlaxoSmithKline voor een middel tegen infectieziektes) hebben een gelijkaardige structuur, in die zin dat ze betrekking hebben op de ontdekking van meerdere molecules, waarbij het zwaartepunt van het onderzoek bij Galápagos blijft tot in fase 2a (studies in de fases 2b en 3 zijn heel wat duurder) en tussentijdse betalingen en (tweecijferige, dus meer dan 10 %) royalty’s op de verkopen voorzien. Galápagos werkt ook samen met MorphoSys voor onderzoek naar de behandeling van beenderen en gewrichten in het kader van een 50-50 partnerschap.

Het recente nieuws over Galápagos werd gekenmerkt door positieve resultaten over klinische studies, in het bijzonder voor GLPG0187. De eerste resultaten van het onderzoek in fase 1 hebben het biotechbedrijf er trouwens toe gebracht om de indicaties uit te breiden van botmetastasen naar alle kankeruitzaaiingen. Galápagos ontwikkelt die molecule voor eigen rekening. In een interview gaf Onno Van De Stolpe, CEO van Galápagos, trouwens aan dat het bedrijf in de toekomst zijn eigen producten wil ontwikkelen en verkopen.

Ook financieel wist Galápagos op te vallen, want het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf verklaarde zich financieel onafhankelijk. Het verwacht immers dat het dit jaar een positieve cashflow en bedrijfsresultaat zal kunnen neerzetten, vooral dankzij BioFocus DPI, een filiaal dat actief is op het vlak van farmadiensten (en in het bijzonder in het domein van de ontdekking van nieuwe molecules). Bovendien heeft BioFocus DPI net aangekondigd dat het een Britse concurrent zal overnemen voor 16,5 miljoen euro, zodat het zich binnen zijn marktsegment bij de wereldleiders zal bevinden. BioFocus DPI en Argenta Discoveries zouden dit jaar 70 miljoen euro inkomsten moeten genereren. We schatten die activiteit op minstens 2 keer de omzet, of 140 miljoen euro. Als we daar nog de nettokaspositie aan toevoegen (meer dan 30 miljoen euro na de overname van Argenta Discoveries), dan worden de kandidaat-geneesmiddelen op de beurs gewaardeerd aan minder dan 85 miljoen euro, wat erg weinig is gezien hun potentieel en de grote diversiteit van het onderzoek. We herhalen dan ook ons advies van oktober 2009 (Cash nr. 43) en vinden het aandeel koopwaardig tot 11 euro.

ThromboGenics

De voorbije maanden sprong vooral Galápagos in het oog, maar de komende lente en zomer zou het wel eens ThromboGenics kunnen zijn dat de aandacht trekt. Er worden immers verschillende resultaten voor studies in de zeer belangrijke klinische fase 3 verwacht (fase 3 is de laatste onderzoeksfase voor de aanvraag tot goedkeuring van de commercialisering wordt ingediend) voor microplasmine voor de behandeling van aandoeningen aan de achterkant van het oog. Als die resultaten positief zijn, zou de koers de hoogte in kunnen gaan.

Ablynx

Ablynx stond wat in de schaduw van Galápagos, maar kondigde de voorbije maanden ook meerdere positieve resultaten aan. Zo boekte het Gentse biotechbedrijf positieve klinische resultaten voor zijn middel tegen trombose ALX-0081, dat het verst gevorderde geneesmiddel is van het bedrijf en dat nu naar onderzoeksfase 2 kan overgaan. Ablynx lanceerde eveneens zijn studies in fase 1 voor zijn behandeling van degeneratieve beenderziektes (onder andere osteoporose). Het biotechbedrijf, dat samenwerkt met Pfizer, Merck, Novartis en Boehringer Ingelheim, zou de komende maanden kunnen opvallen met de lancering van nieuwe (pre)klinische studies. Het gediversifieerde karakter van het onderzoek is zeker een troef voor beleggers, die aan de huidige koers mogen instappen.

Door Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content