De Belg die diamanten écht laat schitteren

Dankzij een revolutionaire slijptechnologie is de Gentse edelsmid, gemmoloog en diamantair Paul De Maere sinds enkele jaren een naam in de internationale diamantwereld. Zijn ‘Lion Cut’ laat diamanten en edelstenen met een eenvoudige maar vernuftige ingreep schitteren als nooit tevoren. “In Antwerpen en New York worden veel mensen nerveus als ze me zien.”

Paul De Maere, Schouwburgstraat 4-8, 9000 Gent, tel. 09 223 90 75, www.lion-cut.com

Paul De Maere is naar eigen zeggen een echte Gentenaar: koppig en trots. Een rebel, al zou je hem dat – zittend in een keurig pak en bedachtzaam sprekend – niet nageven. Nochtans is het net die koppige eigenzinnigheid die hem tot de befaamde Lion Cut bracht.

De troeven van zijn vernieuwende slijptechnologie mogen er zijn: ‘Lion Cut’-diamanten schitteren meer omdat er geen zwarte reflecties meer zitten in de diamant, hebben een optimaler lichtrendement (ruim 20 %) en grotere kleurhelderheid, zien er groter uit en vertonen meer dispersie (kleur).

De oplossing die Paul De Maere bedacht om al dat fraais te realiseren, is even simpel als geniaal: in plaats van het traditionele platte vlak aan de bovenkant van de diamant, creëerde hij een parabolische lens die voor de extra schittering zorgt. Bij het paraboolslijpsel van De Maere heeft de diamant zowel bovenaan als onderaan een punt. Net doordat het licht gevangen wordt in een parabool, schittert de diamant meer dan een klassiek geslepen exemplaar.

Geen succes zonder risico

De ingreep is zo eenvoudig dat het bijna onmogelijk lijkt dat niemand anders voor hem op de idee kwam. De Maere zelf vindt dat minder verbazend.

“De diamantsector is conservatief. Er bestaan al 500 jaar lang conventies die niemand in vraag durft te stellen. Vergelijk het met het ontwerpen van een stoel: iedereen gaat ervan uit dat een stoel vier poten moet hebben. Punt uit, verder wordt er niet over nagedacht. Maar wie zegt dat het zo móét? Het was net zo met het slijpen van diamanten. De traditie wou dat diamanten aan de bovenzijde een plat vlak hebben. Dat is het klassieke tafelslijpsel, dat al vijfhonderd jaar lang de traditionele manier is om ruwe diamant te verwerken. Een methode die in 1912 perfect rekenkundig bepaald en bijgestuurd werd door de Antwerpse diamantslijper Marcel Tolkowski. De meest economische ook, omdat het een maximaal rendement garandeerde. Vergeet niet dat de diamantwereld een heel kapitaalintensieve sector is, waarin de winstmarges kleiner zijn dan sommige mensen denken. Risico’s worden niet vlug genomen. Maar mijn frustratie was dat de schittering van een klassiek geslepen diamant altijd veel storing heeft, tenzij je de steen netjes loodrecht houdt. Je moet dus altijd een obstakel overwinnen om een summum van licht in een diamant te ervaren, terwijl een steen meestal van onder een hoek wordt bekeken. Daar wou ik een mouw aan passen.”

Vlaamse Leeuwin

Paul De Maere kreeg dit jaar voor de vernieuwende technologie het kwaliteitslabel International Leader, ontwikkeld naar aanleiding van de 175ste verjaardag van België. Hij kreeg ook wetenschappelijke erkenning voor zijn technologie. Zowel de Antwerpse Hoge Raad voor Diamant, het edelsteenlaboratorium I.G.I. als het Gemmological Institute of America erkennen het vernieuwende karakter van zijn technologie. Sinds kort is er bovendien een Russisch computermodel dat het verschil in schittering tussen de klassieke slijptechnologie en de Lion Cut objectief weergeeft.

Het vernuft van zijn vondst steekt niet alleen in de vorm. Bij Lion Cut geeft zich binnenin de glittersteen een extraatje bloot: een elegant sterretje of een Maltezerkruis, dat louter het gevolg is van de compositie van het aantal facetten en het feit dat een diamant ook binnenin het meest spiegelende materiaal ter wereld is. De Lion Cut heeft net hetzelfde aantal facetten als de traditionele tafelslijp (58). In principe kunnen via die compositie verschillende modellen worden gecreëerd (markies, prinses, carré, smaragdslijpsel…).

“De naam Lion Cut verwijst naar de figuur in mijn meesterstempel: een leeuwin. Leeuwen zijn de enige katachtigen die niet solitair leven, zijn een Vlaams symbool en zijn ook nog eens de actiefste en hardst werkende binnen een leeuwenfamilie. Een perfect logo.”

Van New York tot Japan

Zijn technologie heeft Paul De Maere geen windeieren opgeleverd. Van een eenmanszaak met een atelier en winkel in de schaduw van de Gentse Opera groeide zijn juwelierszaak in zes jaar tijd uit tot een bedrijf met 200 werknemers. Maar het typisch Gentse karakter van zijn zaak wil hij niet verliezen.

“Onze juwelierszaak is een van de enige in Europa die uitsluitend eigen producten verkoopt. Wij kopen alleen ruwe gekleurde edelstenen en diamanten, zuiver goud, zilver, palladium en platina. Wij ontwerpen, maken en commercialiseren onze collectie zelf. We hebben een eigen verkoopkantoor op Fifth Avenue in New York en in Sapporo (Japan). In Japan brengen we vooral high end producten aan de man, in de Verenigde Staten werken we op vraag van de klanten, via grote distributiekanalen. We hebben daarnaast slijperijen in Bangkok en Bombay. Ik heb ook geen vreemd kapitaal. Op die manier blijft het overzichtelijk en heb ik alles in handen.”

In Europa is er alleen in Gent een verdeelpunt van Lion Fine Jewellery, maar daarin wil Paul De Maere volgend jaar verandering brengen. “We hebben contacten met Ierland, Groot-Brittannië, Spanje, Duitsland. In ons Antwerpse kantoor willen we ook losse stenen beginnen te verkopen. De vraag om stenen te herslijpen naar de Lion Cut neemt toe.”

Licenties geven voor zijn uitvinding wil De Maere niet. Hij wil zijn Lion Cut niet zomaar uit handen geven. “Licenties zijn een heel geloop. Ik heb ook te weinig structurele onderbouw om het goed te doen. Ik heb enkele maanden geleden een hartinfarct gekregen, een signaal dat ik het rustiger aan moet doen. De tijd dat ik al eens een nachtje slaap kon missen, is voorbij. Ik heb een wereldwijd patent op Lion Cut, maar ik ben geen moeilijk mens als mensen op dezelfde manier willen werken. Ik heb er ook alle vertrouwen in: binnen afzienbare tijd zal iedereen zijn edelstenen op mijn manier slijpen. De voordelen zijn te groot om ze te negeren. Een leek ziet zo dat diamanten die geslepen zijn met Lion Cut meer schitteren.”

Dominique Soenens

‘Lion Cut’-diamanten schitteren meer, hebben een beter lichtrendement en zien er ook groter uit.

“De diamantsector is conservatief. Er bestaan al 500 jaar lang conventies die niemand in vraag durft te stellen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content