De beer eet brood

Puratos wil tegen 2005 zijn omzet van 10 miljard frank verdubbelen. Expansie in Rusland speelt daarin een eersterangsrol. Een nieuwe investeringsschijf van een tiental miljoen frank moet het pad effenen naar meer.

Moskou.

De wereldvermaarde Belgische fabrikant van bakkerijproducten Puratos speelt al zes jaar met de idee om de Russische markt open te breken. In ’90 werden de eerste contacten gelegd, maar het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in ’91 verwees de plannen naar de koelkast. Puratos nam twee jaar geleden de draad weer op door een Russische firma met 100 % Belgisch kapitaal op te richten die de verkoop van de bakkerijproducten in Rusland op touw zette. Niet zonder reden.

“Rusland herbergt de grootste potentiële markt voor broodproducten,” weet Thierry Dubois, branch-manager voor Rusland. De Russen verorberen niet minder dan vier- tot zesmaal meer brood dan de gemiddelde Belg die een 140 gram per dag achter de kiezen slaat. Rusland is dan ook een onontbeerlijke schakel in de internationale expansiestrategie van Puratos (omzet 10 miljard frank, export 8,5 miljard). De Belgische wereldleider in zijn sector concentreert zich voorlopig enkel op Moskou en Sint-Petersburg, de relatief welvarende eilanden binnen Rusland. “Voor andere steden overwegen we al wel een onrechtstreekse vertegenwoordiging,” zegt Thierry Dubois.

“In ’96 zal de Russische verkoop een omzet van ruim 60 miljoen frank bereiken. Volgens de prognoses wordt deze som voor ’97 verdubbeld,” vertelt Thierry Dubois. “En die ramingen gaan niet van het meest optimistische scenario uit.”

GEEN MAFFIA.

Puratos hoefde zich geen bekendheid te kneden : de naam klinkt als een klok in de oren van de Russische industriële bakkerijen die bijzonder happig zijn op kwaliteitsproducten. Dat hoeven trouwens niet noodzakelijk westerse producten te zijn, want ook enkele Russische producenten van broodgrondstoffen bieden kwaliteit aan.

De bakkers ook die van buiten Moskou of Sint-Petersburg komen naar Puratos zelf en kopen rechtstreeks aan in de depots. Naarmate de vrije markt wortel schiet, vinden ook steeds meer kleinere bakkers die weg. Hun aankopen zijn beperkter, maar meer gericht op kwaliteit, wat in de kaart van Puratos speelt. “We voeren bewust geen reclamecampagnes in de grootsteden om niet in de belangstelling van de maffia te komen,” vult Thierry Dubois aan.

De enorme marktmogelijkheden scherpten de appetijt aan om te investeren in Rusland. Een eerste fase omvat een investeringsschijf van een tiental miljoen in Sint-Petersburg die aangewend wordt om nieuwe voorraadruimten te bouwen. De beschikbare investeringsvoordelen worden er niet aangevraagd om niet nog meer logge bureaucratie over het hoofd te krijgen.

ROMPSLOMP.

Alvorens nog meer investeringen uit de oven te halen, wil Puratos liever nog wat afwachten. “Ondanks de enorme markt blijft voorzichtigheid geboden,” zegt Thierry Dubois. “Blijkt het investeringsproject rendabel en vooral werkbaar, dan volgen nog meer productiefaciliteiten in Rusland. Nu blijft voorzichtigheid geboden in de nog onzekere politieke en economische omgeving en het bureaucratisch kluwen. Niet de rendabiliteit van het Russisch avontuur, wel de oneindige rompslomp daarrond houdt me wakker. Een heel pak reglementeringen blijft verborgen met het gevolg dat niet alleen alles wat je doet problemen oplevert, maar ook alles wat je niet doet. De douane bijvoorbeeld : elke twee weken verandert zij de reglementering zonder dat door te geven. Zo stond er onlangs een vrachtwagen van ons geblokkeerd aan de grens. Het duurde twee weken tot we konden bewijzen dat het wel degelijk onze producten waren. Intussen was de chauffeur natuurlijk verdwenen.” Thierry Dubois die zelf vlot Russisch praat en tussen België en Rusland pendelt houdt nog het meest zijn hart vast als de belastinginspectie langskomt : “Niet dat Puratos in Rusland met de belastingen knoeit, maar als je niet met alle boekhoudkundige reglementen in orde bent, durven ze alle bankrekeningen blokkeren en pas dan kan je de onderhandelingen met de fiscus starten. Probeer dan nog maar eens serieus te werken. Een goeie boekhouder is dan ook de eerste vereiste om zaken te doen in Rusland.”

KDA

THIERRY DUBOIS (PURATOS) Rusland herbergt de grootste markt voor broodproducten. In ’97 verwachten we een verdubbeling van de omzet tot 120 miljoen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content