De bedrijvenoplapper

Pierre Van Drooghenbroeck komt meestal letterlijk ‘als geroepen’. Bedrijven die zich in een woelige fase van hun bestaan bevinden, vormen zijn natuurlijke habitat.

Een bedrijvenoplapper. Met dat woord heeft de 54-jarige Pierre Van Drooghenbroeck, de nieuwe topman van VLM Airlines, geen enkele moeite. Zijn loopbaan de voorbije kwarteeuw toont een indrukwekkende lijst van ondernemingen. Met steevast als stramien een startfase, een herstructurering of een innovatiefase. “Ze vragen me alleen als er problemen zijn, als ze een schaap met vijf poten nodig hebben. Maar ik wil niemand bang maken,” lacht Pierre Van Drooghenbroeck. “Ik heb trouwens nooit gevraagd om weg te gaan,” rechtvaardigt hij zijn vele wissels in de loopbaan. “Ze komen mij altijd halen.”

Even een summier overzicht van de carrière. Het begint met studies elektromechanica aan de Brusselse Ecam. Die worden aangevuld met diverse opleidingen aan de VUB, het Parijse Insead, de Londense CACI. Het echte werk begint in 1969 bij Clark Equipment, met de uitbouw van telecommunicatiecentra in Europa. Wanneer de reus in vorkliften Van Drooghenbroeck in 1976 een post in de Verenigde Staten aanbiedt, weigert hij. Wegens familiale redenen. Via de IT-bedrijven Data General, Prime Computer en Perkin-Elmer belandt de geboren Brusselaar medio jaren tachtig bij Rank Xerox. Voor hen wil hij toch verhuizen naar Groot-Brittannië. “Toen ik op een avond thuiskwam en mijn vrouw erop wees dat ik in vier maanden amper zes dagen thuis was geweest, heb ik besloten om terug te keren naar België.”

De reeks bedrijven gaat verder met Control Data (IT), Mercator en Waiko (meubels) en Drukkerij Pieters. In 2001 wordt Pierre Van Drooghenbroeck zelfs even CEO bij Atraxis, de IT-poot van het gecrashte Sabena. Maar daar kan hij geen redding brengen.

En VLM dan? “Een heel mooi bedrijf, maar misschien wat te conservatief.” Voor Pierre Van Drooghenbroeck mag het groeiritme alvast hoger. “Ik ga alvast zo lang mogelijk blijven,” belooft de nieuwe CEO.

W.R. [{ssquf}]

Pierre Van Drooghenbroeck (54).

Is: CEO VLM Airlines.

Hobby’s: zeilen, snelle wagens, tennis.

“VLM is een heel mooi bedrijf, maar misschien wat te conservatief.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content