‘De bedrijfsjuristen worden vaak vergeten’

Els Steen

WIE

Els Steen (44)

WORDT

De voorzitter van het Instituut voor Bedrijfsjuristen (IBJ), in opvolging van Marc Beyens. Bij het IBJ was ze de voorbije jaren al de ondervoorzitter van het uitvoerend comité. Steen is ook lid van het uitvoerend comité van de European Company Lawyers Association (ECLA).

WAS

In de eerste jaren van haar loopbaan was Els Steen advocaat aan de Antwerpse en de Brusselse balie. In 2004 ging ze als bedrijfsjurist aan de slag bij Delhaize. Ze bouwde er een rijke juridische ervaring op. In 2012 werd ze vice president legal affairs bij Delhaize Belgium. In 2016 stapte ze over naar Ahold Delhaize, waar ze sinds 2021 de functie van chief legal officer voor Europa en Indonesië heeft.

WIL

“Het IBJ werd de voorbije drie jaar gemoderniseerd”, zegt Els Steen. “Het is mijn ambitie om er samen met ervaren chief legal officers, jong talent, bedrijfsjuristen en experts over te waken dat het beroep van bedrijfsjurist de erkenning, de waardering en het respect krijgt dat het verdient. Er is werk aan de winkel. Als het over juridische beroepen gaat, worden de bedrijfsjuristen nog heel vaak vergeten. Nochtans zijn we met tweeduizend. We moeten onze meningen misschien wat meer naar voren brengen. Ook in het onderwijs zou het goed zijn meer aandacht te besteden aan de rol van de bedrijfsjurist. De rechtenopleiding is te veel gericht op een carrière aan de balie. Ik wil in de komende drie jaar investeren in een beter begrip van de rol van de bedrijfsjurist in de onderneming.”

“Ik vind ook de opbouw van een netwerk van bedrijfsjuristen belangrijk, met regelmatige ontmoetingen in een informele sfeer om ervaringen met elkaar uit te wisselen.”

VRIJE TIJD

“Ik heb elk jaar een andere hobby, om voortdurend bij te leren. Dit jaar is het karate.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content