De bankier die verzekeraar werd

Ik ben geen vlinder,” zegt Eugène Teysen spontaan wanneer Trends hem vraagt of hij tevreden is met zijn benoeming tot directievoorzitter van Axa België. “Ik was niet van plan na amper een jaar weer van job te veranderen. Zo ben ik niet. Maar als er een overname gebeurt, zoals nu van Winterthur door Axa, tja, dan kan het anders uitdraaien dan gedacht.”

De 55-jarige Teysen komt aan het hoofd van de bank- en verzekeringsactiviteiten van Axa in ons land. Meteen wordt hij op 1 oktober ook lid van het directiecomité van de Franse Axagroep. De sympathieke bankier én verzekeraar zet hiermee een blitzcarrière neer bij Axa.

Hij stapte een jaar geleden over van de verzekeringsmaatschappij Fortis AG naar Axa, waar hij de Duitse tak onder zijn hoede kreeg. Geen gemakkelijke opdracht, want de verzekeraar was net niet verlieslatend en bovendien had Axa in Duitsland een slechte reputatie. Teysen: “Ik kreeg niet de parel op de kroon. Axa is een groot bedrijf in Duitsland: 8000 werknemers. Een andere taal, een andere cultuur, ik heb op mijn tanden moeten bijten, maar het tij is gekeerd. Axa boekt weer winst in Duitsland.” Axa Duitsland zette in 2004 een winst neer van 56 miljoen euro, in 2005 was dat 356 miljoen euro.

Teysen kreeg aanvankelijk de wind van voor in Keulen. Een Belg aan het hoofd van een grote Duitse verzekeringsmaatschappij leek de Duitse Axawerknemers en ook de Duitse media onwaarschijnlijk. Maar de rustige, toegankelijke en empathievolle man kon ze in geen tijd voor zich winnen. Zeker toen hij aan de krant Börsen Zeitung verklaarde: ” Die deutsche Axa liegt mir nach sechs Monaten sehr am Herzen. ” Of: “Het Duiste Axa ligt me na zes maanden na aan het hart.” Dat hadden ze daar van zijn voorgangers nooit gehoord.

Nu komt de topman dus onverwacht terug naar België. Zelfs al is Axa in België kleiner dan in Duitsland, hij beschouwt de verandering niet als een stap terug. “Ik heb veel gebreken, maar ik heb geen groot ego. Trouwens, er staat hier nog heel wat te gebeuren.” Teysen moet de komende maanden werk maken van de integratie van de verzekeraar Winterthur in Axa. Winterthur telt 1500 mensen in België, Axa zo’n 4000. De kunst zal eruit bestaan een sociaal bloedbad te vermijden.

Teysen kon ook in Duitsland aan de leiding gebleven zijn, maar vond zelf dat zijn tegenhanger bij Winterthur Duitsland daar meer aanleg voor had. “Frank Keuper zat tot 2004 in het directiecomité van Axa in Duitsland. Hij kent de kast links, de kast rechts en is daarom de meest geschikte persoon. Dat heb ik hem ook zelf gezegd.” Voor de echtgenote van Teysen is de terugkeer naar België een opluchting. Ze pendelde het voorbije jaar op en af tussen hun huis in Schilde en dat in Keulen. Dat vroeg heel wat organisatie.

Teysen ontmoette zijn vrouw, net als hij juriste van opleiding, in 1969 in de schoolbibliotheek. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Ze houden ervan een paar keer per jaar met vakantie te gaan, het liefst naar Sardinië, waar ze al 25 jaar naartoe trekken. “Ik houd van de zon en de zee,” vertelt Teysen. “Ik ga er zeilen. Ik huur een hobbycat of een andere grote boot. Ik koop zelf geen zeilboot, want dat zou een slechte investering zijn. En hier spreekt de financier in mij. Ik heb niet voldoende vrije tijd om veel te zeilen.”

De Axatopman studeerde rechten en rondde zijn studies in 1975 af met een MBA aan de Vlerick School. Hij ging eerst een kleine twee jaar voor de Compagnie Maritime Belge (CMB) aan de slag. “Een directeur daar had tegen mijn moeder gezegd: hij heeft veel gestudeerd, maar heeft eigenlijk nog niets geleerd. Ik zal hem eens tonen hoe een bedrijf functioneert,” zegt Teysen daar zelf geamuseerd over. In 1977 startte hij zijn financiële carrière bij Chase Manhattan Bank. Daar leerde hij Alfred Bouckaert kennen, de directievoorzitter van Axa Noord- en Oost-Europa, die vorig jaar Teysen bij Axa binnenhaalde. De twee werkten vijftien jaar lang zij aan zij, eerst voor Chase Manhattan en dan voor Crédit Lyonnais, waar Teysen het tot gedelegeerd bestuurder schopte. Teysen maakte van Crédit Lyonnais de Deutsche Bank dat het vandaag is. “Begin de jaren negentig was er amper concurrentie voor het spaargeld. Ik heb dat doorbroken door plots een agressieve rente te bieden. Er zijn bankiers die daarvoor nog altijd kwaad zijn op mij.”

In 1992 stapte de bankier over naar de verzekeraar Fortis AG, toen nog Fortis 1824. “Ik had het gevoel dat ik terugkeerde in de tijd. Precies naar 1824. Banken en verzekeraars zijn financieel gelijklopend, maar beschikken over een totaal andere cultuur. Verzekeraars zijn zeer technisch en weinig klantgericht. Dat is al verbeterd, maar er is nog veel te doen,” vindt Teysen. Hij was bij Fortis AG als directielid verantwoordelijk voor particulieren en kmo’s en werkte in die context nauw samen met verzekeringsmakelaars.

Teysen staat in makelaarskringen bekend als een topmanager met een duidelijke visie. Zijn aanpak was bij Fortis AG succesvol en nu al wordt gefluisterd dat zijn manier van doen ook bij Axa vruchten zal afwerpen. “De komst van Teysen zal zeker wat teweegbrengen in de markt,” vertelde ons een bron uit de makelaarswereld. De verzekeringsmakelaars prijzen ook zijn betrokkenheid aan. “Wanneer Teysen tijdens zijn Fortisperiode een gaatje in zijn drukke agenda had, dan ging hij een praatje maken met een makelaar. Hij moet niet weten van een ivoren toren.”

Het zag ernaar uit Teysen zijn loopbaan comfortabel zou uitwandelen bij Fortis, maar in 2005 klopte zijn kompaan Bouckaert aan. “Ik was 54 jaar en deed al achtenhalf jaar hetzelfde. Ik had al zoveel mensen rond me gezien in een managementfunctie die er niet meer op vooruitgingen, dat ik daar bang voor was. Zoiets is niet goed voor jou als mens en ook niet voor het bedrijf. Ik koos ervoor om het over een andere boeg te gooien.” Een keuze waar hij geen spijt van heeft.

EUGèNE TEYSEN

Is een echte bankier én verzekeraar. Zijn carrière verdeelde hij netjes tussen de twee sectoren.

Wordt op 1 januari 2007 de nieuwe directievoorzitter van Axa België.

Saar Sinnaeve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content