De ban is gebroken

PATRICK REED Noemde zich de evenknie van Tiger Woods. © GET

De overwinning van Patrick Reed in de Masters onderstreept dat de internationale golfsport meer dan ooit wordt gedomineerd door Amerikanen. Het was de vierde opeenvolgende overwinning van een Amerikaan in een grandslamtoernooi, na Brooks Koepka (US Open), Jordan Spieth (British Open) en Justin Thomas (US PGA) vorig jaar. Bovendien was het volledige podium op de Augusta National dit weekend Amerikaans: Rickie Fowler werd opnieuw tweede en Jordan Spieth derde, na een onwaarschijnlijke remonte op de laatste dag.

De voorbije jaren was ook Reed geabonneerd op de ereplaatsen. De Masters was zijn eerste overwinning in een major. Noem het een ban die de 27-jarige Texaan brak. Hij speelde de 82ste editie van de Masters uit in -15 en vier slagen onder de par (22 birdy’s en 2 eagles). Dat is een uitmuntende prestatie op dat parcours, dat moeilijker was dan ooit. De laatste dag van het toernooi stond Reed onder hoge druk, maar hij bleef rustig en hield zijn vulkanische temperament onder controle. Zo versloeg hij niet alleen Rory McIlroy, maar bleef hij ook overeind toen Spieth en Fowler aan een sterke remonte begonnen. “Ik wist dat de laatste dag moeilijk zou worden. Ik was mentaal voorbereid op een moeilijke wedstrijd en raakte nooit in paniek”, zei Reed, nadat hij zijn green jacket had aangetrokken en felicitaties had gekregen van Donald Trump.

Reed maakte voor het eerst grote indruk toen hij de Amerikaanse ploeg in de recentste Ryder Cup in Hazeltine naar de overwinning leidde. Hij is een zeer moderne speler die sterk is in alle onderdelen van het spel. Reed is afkomstig uit San Antonio en combineerde zijn studie met golf aan de universiteit van Augusta. Na zijn eerste titel in de PGA Tour van 2014 noemde hij zichzelf niet zonder enige arrogantie de evenknie van Tiger Woods. “Ik heb dat inderdaad gezegd, want ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Het is mijn manier om me te motiveren”, zei hij na zijn zege in de Masters.

De Amerikaanse golffanaten keken in de Masters uit naar de prestatie van Tiger Woods. Hij raakte net voorbij de cut en finishte op een 32ste plaats. De vroegere nummer één van de wereld speelde niet slecht, maar zit nog ver van zijn beste niveau. Onze landgenoot Thomas Pieters, die vorig jaar vierde werd, werd uitgeschakeld in de tweede ronde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content