De Armstrong van de golfsport

De strijd tegen kanker, een nieuwe Stichting en een nakende comeback. Seve Ballesteros lijkt wielrenner Lance Armstong achterna te gaan.

De jongste British Open was niet alleen een sportief hoogtepunt, maar ook een groot televisiemoment. De BBC wijdde immers een behoorlijk hoofdstuk aan Severiano Ballesteros, net voor het begin van de rechtstreekse uitzending. De reportage belichtte de carrière van de 53-jarige Spanjaard, bracht een lang interview dat twee jaar geleden kort voor zijn afscheid werd afgenomen, een reportage bij hem thuis en tot slot een telefoongesprek waarin Ballesteros zijn toekomstplannen onthulde. Een heel emotioneel moment, want de Spanjaard werd bijna geveld door een kwaadaardige hersentumor, waarvan hij nu herstelt.

Na de British Open viel dan het grote nieuws: Ballesteros liet zich inspireren door Tom Watson, die de major nipt had verloren en zei dat hij van plan was deel te nemen aan de volgende editie van de British, die in 2010 op St.-Andrews wordt gespeeld. “Het zou een gelegenheid zijn om de Britse fans te bedanken voor de manier waarop ze me 30 jaar hebben toegejuicht”, zegt Ballesteros. De Spanjaard won vijf majors, waarvan drie keer de British, en zijn flamboyante, maar tegelijk emotionele stijl viel altijd in de smaak bij de Britten.

Rest de vraag of een comeback haalbare kaart is voor Ballesteros. De reportage van de BBC liet alvast uitschijnen dat niets onmogelijk is. Zo zagen we de Spanjaard aan het werk in de gymzaal, wandelend op het strand waar hij weer leerde een balletje slaan. Hij oogde natuurlijk wat houterig, maar voor iemand die de dood in de ogen heeft gekeken, ging er een indrukwekkende hoeveelheid energie van de man uit. Het doet denken aan de manier waarop wielrenner Lance Armstrong kanker overwon en terugkeerde als topsporter.

Natuurlijk haalt Ballesteros nog lang niet het niveau dat Armstong opnieuw haalde bij zijn comeback. De bal ligt dus in het kamp van de Spanjaard. Als hij weer een behoorlijk niveau kan halen, dan staat de deur open naar de British, alleen al op basis van zijn vroegere palmares. En hem volgend jaar in Schotland zien spelen, zou inderdaad een mirakel zijn.

Ondertussen besliste Ballesteros uit erkentelijkheid voor zijn artsen en de geneeskunde in het algemeen om een Stichting te beginnen. Met als doel: de strijd tegen kanker te helpen. Weer een beetje zoals Armstong dus. “We plannen tal van acties om het onderzoek naar hersentumoren te steunen.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content