De appartementen floreren

De Brusselse markt van tweedehandsappartementen voelt nog niks van een eventuele crisis. De flats gaan vlot van de hand, de prijzen volgen. Er duiken ook almaar meer grote nieuwbouwprojecten op.

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar gingen in het Brussels Gewest 4301 tweedehandsappartementen van de hand. Over heel het jaar ligt het cijfer van het uitzonderlijke goede 2010 (8998 transacties) dus binnen handbereik. Op jaarbasis ligt de activiteit 20 procent hoger dan in 2009, het dieptepunt van de crisis.

Brussel-stad (597 verkopen) en Elsene (350) voeren de markt aan en kennen ook prijsstijgingen van respectievelijk 7 en 6 procent. Etterbeek en Evere incasseren een prijsdaling in de ordegrootte van 10 procent bij een activiteit die nog meer achteruitgaat.

De indrukwekkendste prijsstijgingen in dit kernsegment van de Brusselse vastgoedmarkt vinden we in Sint-Joost (+21 %), Sint-Gillis (+18 %) en vooral Watermaal-Bosvoorde (+31 %).

Voor woningen is, ondanks schommelingen op korte termijn die vaak toe te schrijven zijn aan het lage aantal transacties, de prijstendens nog altijd stijgend. In tien jaar tijd is de waarde van het doorsnee Brusselse huis met 182 procent gestegen. Gelukkig is die prijzenstorm de voorbije vijf jaar wat geluwd (slechts +25 %) zodat een speculatieve bubbel allicht vermeden werd. Dat was overigens de hoogste tijd, als de hoofdstad nog een minimum aan sociale en niet-artificiële samenhang wil bewaren. Sommige gemeenten lijken echter te ontsnappen aan die heilzame correctie. Elsene bijvoorbeeld is duidelijk de meest gewilde gemeente in de hoofdstad. De waarde van de eigendommen is er in tien jaar met 280 procent omhoog gevlogen, wat de referentieprijs voor een huis op 612.500 euro gebracht heeft, kosten niet meegerekend. Wie kan dan nog beweren dat de zowat 250 kopers die jaarlijks een huis in Elsene verwerven mensen zijn zoals al de andere?

Grote projecten

Er is nog een laatste geruststellende vaststelling wat de globale cijfers betreft: alles bij elkaar genomen, werden in 2010 bijna 12.930 woongelegenheden verhandeld, tegenover 10.724 in 2009. Dit jaar zal men normaal gezien uitkomen in de buurt van het hoge gemiddelde van vorig jaar, met dezelfde verhouding tussen huizen en appartementen.

Het is evenwel op de nieuwbouwmarkt dat het appartement geleidelijk significante marktaandelen inpalmt. Er beginnen eindelijk omvangrijke projecten – van 100 tot zelfs 200 flats – op te duiken tegen prijzen die vaak deels gesubsidieerd worden door de gewestelijke maatschappijen (GOMB, BGHM, Woningfonds, enzovoort). Dat werd overigens tijd: een eigendom kopen, was stilaan een censusrecht geworden in Brussel. Die nieuwe projecten kunnen de druk wat verzachten.

JACOB JACOBY

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content