De antennes in Lessive leren Hindi

Belgacom draagt zijn satellietactiviteiten over aan het Indiase ORG Informatics. Dankzij de paraboolantennes in Rochefort kan het voortaan Europa overspoelen met tv-programma’s in het Hindi.

De grote schotelantennes van Lessive maken intussen onlosmakelijk deel uit van het Ardense landschap. Samen met de rest van de satellietdivisie van Belgacom zijn ze onlangs overgegaan in Indiase handen. De semipublieke operator heeft die activiteit afgestoten naar ORG Informatics, een bedrijf dat afkomstig is van Haryana ten noorden van New Delhi. Volgens het magazine Business Standard zou met de transactie een bedrag gemoeid zijn van 12,5 miljoen euro.

De antennes van Lessive staan sinds de jaren zeventig naar de hemel gericht. Destijds waren ze het neusje van de zalm op het vlak van transcontinentale telecommunicatietechnologie. Ze vormden het uithangbord van de RTT. Intussen stond de techniek niet stil. Paraboolantennes met een diameter van twee meter zijn tegenwoordig krachtiger dan de ‘oren’ van 30 meter doormeter die op de site van Rochefort staan opgesteld. “Die allereerste antennes zijn nog altijd in gebruik, ook al zijn er op de site intussen andere bijgekomen,” stelt Hubert de Bellefroid vast. Hij is bij Belgacom verantwoordelijk voor de ‘satellietverkoop’ in de zone Europa, Midden-Oosten en Afrika.

Belgacom geeft wel zijn activiteiten op het gebied van de verkoop van satellietcapaciteit niet op. De operator behoudt zijn clientèle op een aantal grote accounts en blijft eigenaar van de gebouwen op de site van Liedekerke, de andere telecompoort naar de sterren in België. In de toekomst zal echter het merendeel van de satellietoperaties uitbesteed worden aan ORG Informatics.

De Indiase firma bestaat sinds 1976 en staat genoteerd aan de beurzen van Mumbai en Luxemburg. Ze biedt oplossingen en diensten aan op het kruispunt van de informatica en de telecommunicatie. Dat levert een omzet op van ongeveer 70 miljoen euro met een personeelsbestand van 700 personen.

ORG Informatics krijgt steun van internationale investeringsfondsen en voert op dit ogenblik een ambitieuze internationale expansiecampagne. De groep is present in Azië, het Midden-Oosten en Afrika en hij beschikt zelfs over een kantoor in Afghanistan. Met de acquisitie van de satellietafdeling van Belgacom zet hij nu zijn eerste stappen in Europa. De onderneming is van plan om van de installaties gebruik te maken om het oude continent te overspoelen met 50 tot 60 Indiase televisieketens. Via Lessive en Liedekerke wil ORG ook satellietcapaciteit aanbieden voor internettelefonie en de uitzending van radioprogramma’s.

Op de site van Lessive werken op dit ogenblik een vijftiental mensen. Gezegd wordt dat de Italiaanse onderneming Vitrociset, die tot nog toe actief was in het nabijgelegen Space Center in Redu, zich wel eens zou kunnen aansluiten bij ORG. Toekomstige investeringen zijn alvast niet uitgesloten.

J.Y.H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content