De Amerikanen heersen opnieuw

JUSTIN THOMAS Een nieuwe generatie Amerikanen staat klaar om de golfsport te domineren. © REU

De internationale golfsport is meer dan ooit een Amerikaanse kwestie. Een blik op de uitslag van de recentste twaalf grandslamtoernooien maakt dat duidelijk. Niet minder dan acht keer ging de overwinning naar een Amerikaan. Bovendien wonnen de Amerikanen ook de jongste editie van de Ryder Cup, die in 2016 op het parcours van Hazeltine werd gespeeld.

Toen Tiger Woods in 2009 in het nieuws kwam met zijn privéproblemen en zijn prestaties daaronder gingen lijden, zag het er even naar uit dat de Europese topspelers de macht zouden grijpen. Temeer omdat de Europeanen het in 2010, 2012 en 2014 haalden in de Ryder Cup. Maar spelers als Phil Mickelson, Bubba Watson, Jason Dufner en Keegan Bradley vulden de leemte na Woods in.

Vandaag staat een nieuwe generatie Amerikanen klaar om de golfsport te domineren. Daartoe behoort ook Jordan Spieth, die in 2015 op zijn 21ste de Masters van Augusta en de US Open won. Broeks Koepka (27 jaar) en Justin Thomas (nog maar 24) wonnen respectievelijk de US Open en het PGA Championship. Ondertussen staat de nog altijd maar 33-jarige Dustin Johnson op de eerste plaats in de wereldranglijst, terwijl in de top 25 andere Amerikanen staan zoals Rickie Fowler (28 jaar), Patrick Reed (27 jaar) en Daniel Berger (24 jaar). Of hoe de Amerikanen opnieuw heersen in de golfsport.

In de Verenigde Staten is golf dan ook een nationale sport, met meer dan 30 miljoen beoefenaars. De financiële crisis van 2008 en de val van Tiger Woods deed het aantal aangesloten spelers licht dalen. Sommige kleinere clubs moesten zelfs de deuren sluiten. Maar vandaag is daar niets meer van te merken. De kijkcijfers zitten opnieuw in de lift dankzij de jonge generatie, die opgroeide tijdens de succesjaren van Tiger Woods en zo het golfvirus te pakken kreeg. “Wat hij op de golfbaan liet zien, gaf me zin die sport te beoefenen”, zei Justin Thomas, toen hij onlangs het PGA Championship won.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content