De ambities van een benzinesnuiver

Een groep West-Vlaamse zakenlui wil het oude benzinemerk Gulf nieuw leven inblazen. Toch zijn de ambities van Carl Vanhoutte & co. beperkt.

Het werd een lange zomer zonder één dag vakantie voor West-Vlaming Carl Vanhoutte. De Waregemnaar is een van de zakenlui die het verdwenen benzinemerk Gulf een tweede leven willen bezorgen. In een eerste fase wordt gedacht aan een zestigtal klassieke benzinestations in België. Wat daarna volgt, is voorlopig nog een open vraag maar Noord-Frankrijk en Nederland behoren tot de mogelijkheden.

Carl Vanhoutte heeft al een leven lang iets met de petroleumwereld. Zelf is hij een van de drie operationele bestuurders van het Kortrijkse Petroleumbedrijf. Dat familiebedrijf van de vierde generatie is een klassieke distributeur van brandstofproducten, vooral voor thuisleveringen. Onder impuls van Vanhoutte en zijn collega-bestuurders Jaak Vanhoutte en Filip Van Biervliet, zet het bedrijf nu de stap naar benzineretailing.

De relance van Gulf is een West-Vlaams onderonsje: het Kortrijkse Petroleumbedrijf gaat scheep met Brugse Mazout Expres van de familie Lambert. Voor de opslag- en dispatchingruimte werd zopas een pak euro’s (bedrag onbekend) geïnvesteerd in de zieltogende Brugse opslaginstallaties van het bedrijf Traen Noordtank.

“Het is niet de bedoeling om de grote gevestigde merken rechtstreeks concurrentie aan te doen. Daarvoor zijn we te klein,” beseft Vanhoutte. “Maar je wordt met de dag afhankelijker van die grote merken, en dat is niet gezond. Vandaar ons initiatief met Gulf. We willen een complementaire plaats innemen in de markt en er alles aan doen om de klant te behagen. Vandaar dat we nogal fors investeren in logistiek en opslag.”

Vanhoutte, die met zijn vrouw en twee kinderen intussen in Zulte woont, ging op zijn achttiende Psychologie studeren aan de KU Leuven, maar stond na een jaar weer in Waregem. Wat vader Jaak had gedaan – een loopbaan in de petroleumwereld, eerst bij Chevron, daarna zelfstandig – leek de zoon ook wel wat. Vanhoutte: “Maar ik heb altijd een zekere ambitie gehad om een groter project aan te pakken. Nu is het zo ver. We voelen ons gesterkt door de inbreng van diverse investeerders om Gulf zijn vergane glorie weer te bezorgen.”

Carl Vanhoutte (39).

Is: gedelegeerd bestuurder van het Kortrijkse Petroleumbedrijf.

Vrije tijd: socialisen en lezen.

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content