De aftakelende financieel directeur

Jos Nijns ruilt volgende week zijn functie van financieel directeur bij het ICT-bedrijf RealDolmen voor dezelfde positie bij Agfa HealthCare, een van de drie pijlers van de Mortselse beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. De stap is minder groot dan gedacht, want Agfa HealthCare focust op IT-systemen voor ziekenhuizen. “Een business met veel potentieel”, zegt Nijns, die TEW studeerde in Diepenbeek. “Ik wou naar Leuven, maar mijn vader wou een beschermde omgeving voor mij”, grijnst de in het Vlaams-Brabantse Kortenaken geboren financieel directeur. Nijns ging in 1982 aan de slag bij Elf Aquitaine Belgium. Nadien was de cosmeticagroep Estée Lauder aan de beurt, gevolgd door de farmagroep Upjohn in Puurs, dat nu Pfizer is geworden. “Daar heb ik alles geleerd over budgettering”, zegt Nijns. Het liftenbedrijf Schindler was de volgende in het rijtje, tot hij in 1997 in de dienstensector stapte bij EDS, om er vijf jaar later financieel directeur voor de Benelux te worden. In 2004 debuteerde Nijns bij Real Software, waar hij moeilijke tijden beleefde, én de turnaround. Hij tekende ook voor een converteerbare obligatie van 75 miljoen euro die de basis was voor de overname van Dolmen en de geboorte van RealDolmen.

Nijns woont in het Limburgse Tessenderlo, waar zijn vrouw een succesvolle kledingzaak runt. De zoon van 24 is net gestart als consultant bij Deloitte, terwijl de dochters van 22 en 20 op kot studeren. Hobby’s heeft hij nauwelijks. “Ik ben een heel saaie piet hoor”, lacht Nijns. “Ik ben geen workaholic, maar wel intensief met mijn job bezig.” Toch zal hij weldra noodgedwongen moeten sporten. “Ik ben nu 50 en kom tot het besef dat ik serieus aan het aftakelen ben ( lacht). Rugproblemen. Ik kan bijvoorbeeld mijn veters met moeite zelf vastbinden.”

De vrije tijd spendeert hij graag aan verre reizen. Madagaskar was de meest recente én meest memorabele. “We kwamen er middenin een opstand terecht. Huizen stonden in brand, er was geen politie en geen lawandorder. Een raar gevoel”, zegt Nijns, die het liefst achter de coulissen werkt. “Ik sta niet met het vaandel te zwaaien. Het ergste dat je kan hebben, is een finan-ciële man met een groot ego.”

Jos Nijns (50)

Is: CFO RealDolmen

Wordt: CFO Agfa HealthCare

Vrije tijd: gezin, vrienden, (verre) reizen

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content