De achterhaalde mens

© MELLON

De doorbraak van artificiële intelligentie is al vaker voorspeld. De evolutie van de jongste jaren lijkt erop te wijzen dat het er toch wel zit aan te komen. Hoe snel zullen machines de mens opzijschuiven?

Voorspellingen over artificiële intelligentie (AI) hebben geen goede reputatie. Elke grijsaard in de sector zal je verhalen vertellen over de hypes in de jaren zeventig en tachtig, die uiteenspatten toen hun mooie beloften niet in vervulling gingen.

Maar nu zijn het weer mooie tijden. Na een groeispurt in de ontwikkeling van machinaal leren, een discipline in AI, hebben bedrijven zich daar massaal op gestort. De technologie wordt gebruikt voor van alles, van het afstemmen van internetreclame tot de ontwikkeling van zelfsturende auto’s. Een mijlpaal was het bedenken van een manier om mensen te verslaan met Go, een strategisch Oost-Aziatisch bordspel waarmee computers het vanouds moeilijk hadden. DeepMind, een Brits dochterbedrijf van Google, creëerde artificiële intelligentie die in 2015 een menselijke kampioen in het spel versloeg.

Waar leidt die evolutie toe? Een groep onderzoekers aan de universiteiten van Oxford en Yale besloten een enquête af te nemen bij honderden aanwezigen op twee gerenommeerde AI-conferenties. Eerst het goede nieuws. De onderzoekers geloofden dat het zo’n 125 jaar zou duren voordat computers voldoende verbeterd zouden zijn om in alle genoemde taken beter te zijn dan mensen. Wie ongerust is over een ‘explosie’ van AI – slimme computers die zelf nog slimmere computers ontwerpen en dat zo snel doen dat mensen niet meer kunnen volgen – kan ook op beide oren slapen. De AI-onderzoekers dachten dat een van de laatste banen die geautomatiseerd zouden worden die van AI-onderzoeker zou zijn, hoewel dat er misschien gewoon op wijst dat ook bij AI-onderzoekers de wens vaak de vader van de gedachte is.

De achterhaalde mens

Optimist versus pessimist

Andere mijlpalen zullen eerder bereikt worden. De onderzoekers dachten dat een machine binnen drie jaar de World Series of Poker zou kunnen winnen en dat het vijf jaar zou kosten voor robots beter de was kunnen opvouwen dan mensen (machines hebben vaak meer moeite met fysieke dan met abstracte, intellectuele taken). Vrachtwagenchauffeurs zijn over een jaar of tien overbodig, terwijl detailhandelaars nog vijftien jaar te gaan hebben. Over dertig jaar schrijven machines bestsellers.

Tenminste, dat waren de gemiddelden. Een van de meest opvallende resultaten van de enquête was dat de termijnen die de onderzoekers noemden, sterk uiteenliepen. De meest geestdriftige onderzoekers dachten dat de mens midden deze eeuw volkomen achterhaald zal zijn. De meer pessimistische (of juist optimistische, afhankelijk van hoe je het bekijkt) verwachtten dat dat nog zeker 200 jaar zal duren. De verdeeldheid heeft een geografisch verband. Amerikaanse onderzoekers waren het voorzichtigst. Zij dachten gemiddeld dat de volledige automatisering nog 169 jaar op zich zal laten wachten. Hun Aziatische collega’s verwachtten dat al over 104 jaar.

De auteur is wetenschapscorrespondent van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content