DE AANHOUDSTER

Enkele weken geleden werd ze door het tijdschrift Marie Claire verkozen tot de “Vrouw in de onderneming – 1998”. Hedwige Nuyens, verantwoordelijke voor de kredietafdeling bij ABN Amro in ons land, houdt er een eigen visie op management op na. Aan de muur in haar kantoor hangen drie schilderijen in tinten die herinneren aan de kleuren van de bank en die een vrolijke noot vormen in het vrij sobere kantoor. “Ik breng zoveel uren door in dit kantoor dat ik maar beter het nuttige aan het aangename kan koppelen…”

Op haar vijfendertigste kan Hedwige Nuyens op een mooie carrière in het bankwezen terugblikken. Na haar studie rechten aan de KU Leuven ging zij in op een aanbod van de Kredietbank, op de human resources-afdeling. “Mijn belangstelling is zeer uitgebreid, het bankwezen bood mij ruime perspectieven,” verklaart zij. Zij hield zich bezig met de juridische aspecten van de arbeidsvoorwaarden, de aanwerving en het ontslag van het personeel.

Om haar opleiding te vervolledigen, besliste zij een avondcursus economische en financiële wetenschappen te volgen aan de Economische Hogeschool SintAloysius ( Ehsal). Met dat nieuwe diploma op zak werd zij in 1990 op de kredietafdeling van de KB binnengehaald als analiste, waarna zij risicoraadsvrouw werd. “Vervolgens kreeg ik het voorstel om deel te gaan uitmaken van een team dat, met de hulp van consultants, de business process engineering zou gaan invoeren,” aldus Hedwige Nuyens. “Een jaar lang hebben wij de verschillende procedures die binnen de kredietafdeling bestonden van a tot z bestudeerd. Het doel bestond er natuurlijk in om doeltreffender te gaan werken. Ik heb deze kans die mij geboden werd, enorm gewaardeerd, want zo kon ik afstand nemen en bepaalde grote ontwikkelingslijnen uitwerken. Dat is niet altijd mogelijk wanneer je het heel erg druk hebt.”

In 1997 stelde ABN Amro haar voor om de leiding op zich te nemen van de kredietafdeling in België, een portefeuille van 130 miljard frank. “Ik probeer, in het bereiken van de rendabiliteitsdoelstellingen, mijn eigen karakteristieken zoals doorzettingsvermogen en enthousiasme over te brengen. Om een team van dertig personen te enthousiasmeren, is het belangrijk de teamgeest ook te koppelen aan het individu,” vindt zij. “Ik hecht er dus veel belang aan om te weten wat de ambities en karakters van elkeen zijn. En in dat opzicht word ik een handje geholpen door mijn intuïtie.” Als moeder van drie kinderen wil zij een goed evenwicht bewaren tussen haar professionele en haar privé-leven. “Ik geloof niet dat ik beter zou zijn in mijn werk, wanneer ik me alleen daarop zou concentreren,” verklaart Hedwige Nuyens. “In de mate van het mogelijke probeer ik mijn man te helpen die werkt voor een vierdewereldorganisatie. Dat verruimt mijn horizonten en geeft mij de kans om wat afstand te nemen van mijn job.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content