De ’22’ van Jo Libeer

Jo Libeer beschikt als algemeen directeur van Voka over een imposant netwerk. De 22 meest markante figuren op een rij.

Jo Libeer (54) is overal. De kilometers die hij op zijn teller heeft staan, zijn indrukwekkend. Een kwarteeuw ervaring maakt hem tot een oud-strijder, met de nodige vechtlust en een flinke portie diplomatie indien nodig. Die eigenschappen kan hij in zijn nieuwe rol gebruiken. Als algemeen directeur van Voka zal hij de organisatie intern leiden en de integratie van het Voka-netwerk voortzetten. De man, met thuisbasis in Wevelgem, staat met beide voeten in de ondernemerswereld en is een onmisbare spil in tal van netwerkkringen. Hij heeft charisma, flair, is cultureel onderlegd en uitermate intelligent. Zijn positivisme is af en toe vermoeiend, net als zijn energieke stijl. Hij stapt niet, hij loopt. Als adviseur en raadgever is hij een aanspreekpunt voor ondernemers en politici. Hij heeft een hekel aan bureaucratie en ivoren torens, maar is een man van het werkveld. Zijn adresboekje telt alle ondernemers en politici die er toe doen. Trends maakte een selectie van de mensen uit zijn netwerk die van belang zijn voor zijn maatschappelijke rol, en ook de mensen die Libeer inspireren en hem buiten de lijntjes doen denken.

Luc Vandewalle

De West-Vlaming, voormalig top-man van ING, is sinds jaar en dag een bijzonder inspirerend man voor Libeer. Hij toonde hem onder meer de weg naar relevant nieuw ondernemerschap en samen zetten ze daarvoor structuren op als Condor Finance. Daarbij kunnen ondernemers voor een zogenaamde raad van wijzen, waar Vandewalle deel van uitmaakt, hun businessplan voorleggen, met hun verdere stappen en financiering. Libeer steekt zijn bewondering voor Luc Vandewalle, die hij een “zeer integer” man noemt, niet onder stoelen of banken.

Karel Debaere

Karel Debaere is de topman van de intercommunale Leiedal. De ingenieur-architect-stedenbouwkundige houdt zich bezig met de socio-economische ontwikkeling van Kortrijk. Voor Libeer hét aanspreekpunt als het gaat over stedelijkheid en ruimtelijke ordening. Bovendien maakt Debaere, net als Libeer overigens, naadloos de overgang van beleid naar cultuur. Stichting Interieur, Kunsteneiland Buda, ze vinden in Debaere een kritische, maar trouwe bestuurder. Van zijn kaliber lopen er in de stad niet veel rond.

Lutgart Vandenberghe

Ze stonden beiden, samen met Louis Verbeke, aan de doopvont van het Instituut voor Bestuurders, wat later uitgroeide tot Guberna. Libeer laaft zich aan Vandenberghe voor alles wat te maken heeft met governance. Ze weet de brug te slaan tussen de academische wereld en het ondernemersveld.

Jean Van Marcke

De leermeester van Jo Libeer. Een inspirator van het eerste uur, die het volle respect geniet van Libeer. Ze frequenteren elkaar op geregelde tijdstippen. Voor Libeer is Van Marcke het schoolvoorbeeld van iemand die de dingen in vraag durft te stellen en het establishment durft uit te dagen. Het kneden van samenwerkingsverbanden, het strategisch vooruitdenken, het zijn slechts enkele van de eigenschappen die Libeer oppikte bij zijn leermeester.

Patrick Vanden Avenne

De voorzitter van Voka West-Vlaanderen is al 25 jaar een partner in crime van Libeer. De man beschikt over een indrukwekkend netwerk en stelt dat in alle discretie open voor zijn vertrouwelingen. Vanden Avenne is ook zaakvoerder van het gelijknamige mengvoederbedrijf en voorzitter van de beroepsfederatie Befema. Hij is getrouwd met Isabelle Vlerick en heeft onder meer zitting in de raad van bestuur van KBC.

Stefaan De Clerck

De onbetwistbare nummer één van de Kortrijkse politiek, ook al is De Clerck minister van Justitie. Libeer en De Clerck hebben een gemeenschappelijk verleden. Ze schreven samen met een groep gelijkgezinden in 1989 het ‘Charter 99’, dat de basis vormde voor het beleid van De Clerck. Dat beleid is gestoeld op een streekstrategie die uitmondde in de Eurometropool, waarbij Kortrijk de banden met Rijsel en Doornik aanhaalt. Libeer en De Clerck zijn het soms fundamenteel oneens over de gevolgde weg, maar vinden elkaar altijd in het uiteindelijke doel. Politiek zitten ze niet altijd op dezelfde lijn, maar dat vreet niet aan de hechte vriendschapsband.

Vincent Van Quickenborne

De federale minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne, is ook gemeenteraadslid in Kortrijk, de uitvalsbasis van Libeer. Hij gelooft in Van Quickenborne als wissel op de toekomst voor de Belgische politiek. Maar voor Libeer is ‘Q’ vooral belangrijk als hij een douche wil over ondernemerschap en de échte vrije markt.

Chris Martijn

De zaakvoeder van Genos, dat familiebedrijven bijstaat in opvolgingskwesties en veranderingsprocessen, is sinds jaar en dag een echte vriend van Libeer. Alles wat te maken heeft met familiebedrijven en de specifieke eigenschappen daarvan komt de Voka-topman bij hem te weten. Maar bovenal is Martijn het klankbord van Jo Libeer, zowel professioneel als privé.

Gunther Broucke

Gunther Broucke is intendant van het Vlaams Radio Orkest. Het symfonisch orkest was enkele jaren geleden nog een bedreigde organisatie. Maar een aantal innoverende initiatieven van Broucke brachten het orkest in korte tijd weer op het voorplan van het culturele landschap van Vlaanderen. Dat veranderingsproces heeft Libeer van nabij gevolgd en bewonderd. Broucke leert Libeer ook buiten de lijntjes te kleuren en ze delen een muzikale passie.

Bruno Bonduelle

De gepensioneerde industrieel Bruno Bonduelle, voorzitter van de Kamer van Koophandel van Rijsel en bekend van de gelijknamige conservenproducent, ijvert al jaren voor een nauwer samenwerkingsverband over de grenzen. Hij weet zich daarin gesteund door Libeer. Voor de Voka-topman is Bonduelle zijn venster op de grensstreek met Frankrijk, maar ook een breekijzer om Wallonië en Brussel over de streep te trekken als het gaat over arbeidsmobiliteit.

Lieven Danneels

De vleesgeworden intelligentie en een innovatiesymbool. Danneels is zaakvoerder van het hoogtechnologische communicatiebedrijf Televic. Hij heeft nauwe banden met het IWT en is lid van de High Level Advisory Group van de Franse denktank verbonden aan het technologiecentrum Sophia Antipolis. Hij is voorzitter van het talencentrum BLCC van Voka.

Moniek Bucquoye

Wie haar kent, zal het beamen: een moeilijke vrouw, maar wat een vrouw. Bucquoye is een bekende dame in de Belgische designwereld. Zij is onder meer bestuurder van de Stichting Interieur Kortrijk en raadgever van het Designmusem van Gent. Ze heeft diverse boeken over architectuur en design geschreven. Ze heeft zeer uitgesproken meningen en die ventileert ze met verve. Voor Libeer is ze de raadsvrouw voor alles wat met productontwikkeling te maken heeft.

Jacques Vanneste

De voorzitter van de onderwijscommissie van de faculteit TEW aan de Universiteit van Antwerpen leert Libeer alles over publieke financiën. Hij was ook lokaal politiek actief en zat met Libeer eventjes in de gemeenteraad van Wevelgem. Vanneste was een KSA-man, terwijl Libeer bij de chiro zat, maar toch klikte het tussen de twee. Libeer leerde de mechaniekjes van het politieke spel voor een deel bij Vanneste.

George Van Nevel

De ex-voorzitter van de Stichting Marketing en zaakvoerder van het interactief communicatiebedrijf DVN. Ook een politiek beest dat achter de schermen onder meer Bart De Wever (N-VA) begeleidde. Libeer klopt bij hem aan voor alles wat met communicatie en communicatietechnieken heeft te maken.

Hans Maertens

De uitgever van Roularta Media Group (onder meer Knack, Trends) is sinds vele jaren een bekende voor Libeer. Voor alles wat met de media te maken heeft, komt Libeer bij hem aan zijn trekken. Maertens is een zeer geïnformeerd man, zowel op businessvlak als over het politieke forum. De twee gaan al een hele tijd met elkaar om en loyaliteit is het bindmiddel.

Rob Bloemen

De voormalige operationeel directeur van De Witte & Morel heeft inmiddels zijn eigen hr-bedrijf The Talent Capital Bridge. Hij is een voorloper als het aankomt op hr-tendenzen en is een rode draad in de loopbaan van Libeer. De Voka-topman klopt bij Bloemen aan voor al zijn aanwervingen en raad op hr-vlak en -beleid.

Jozef Lievens

Jozef Lievens is sinds 1976 advocaat aan de balie van Kortrijk en vennoot in het advocatenkantoor Eubelius. Lievens is gespecialiseerd in de problematiek van het familiebedrijf. Hij zat mee aan tafel bij de commissie-Buysse, en is medeoprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf en van FBNet Belgium, een netwerk van Belgische familiebedrijven. Voor discussies over macht en structuren gaat Libeer graag te rade bij Lievens.

Philippe Muyters

Libeers voorganger schopte het tot minister in de Vlaamse regering, maar de banden tussen beiden gaan al langer mee. Ondernemerschap in een maatschappelijke context is het bindmiddel tussen beiden. Libeer liet zich ooit ontvallen dat Muyters een enorm potentieel heeft en een echte civil servant is. De Voka-topman heeft via Muyters in ieder geval een rechtstreekse lijn met de Vlaamse politiek.

Ignace Van Avermaet

Zoals de naam van zijn communicatiebedrijf (d-artagnan) laat uitschijnen: een vrije geest. Een ingeweken Brabander die met die buitenstaandersblik Jo Libeer een spiegel voorhoudt op ‘zijn’ West-Vlaanderen. Weer iemand die Libeer buiten de lijntjes laat kleuren en het verband met cultuur weet te leggen.

Joseph-Michel Boes

Bedrijfsrevisor Joseph-Michel Boes, van het Kortrijkse kantoor Boes & Co, is eerst de man die Libeer inkijk geeft in financiën. Vooral hoe om te gaan met de macht binnen een organisatie zoals een Kamer van Koophandel, waar de macht van het aandeel niet speelt. De kracht van het argument en duidelijkheid des te meer. Voorspelbaarheid en transparantie zijn de sleutelwoorden. Boes beheerst verschillende metiers en wordt omschreven als een genereuze man.

Philippe Luyten

De voorzitter van de Chambre de commerce et d’industrie de Wallonie Picarde (CCIWP) is voor Libeer zijn band met Wallonië. Luyten is een gedreven ondernemer die ook goed de politieke context waarin hij werkt weet in te schatten. Luyten is een spin in het Waalse netwerk van ondernemingen en heeft contacten op de allerhoogste niveaus.

Philippe Vasseur

Net zoals Luyten voor Libeer zijn band is met Wallonië, is Philippe Vasseur zijn entreeticket voor Frankrijk. Vasseur is oud-minister van Landbouw, voorzitter van de groep Crédit Mutuel Nord Europe en voorzitter van het comité Grand Lille. Hier speelt weer de Eurometropool.

opinie. Werkgevers hebben recht op frontvorming, blz. 8

Door Lieven Desmet/Illustraties: Deborah

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content