De 200 machtigste Belgen

Een hitparade van de macht in België prikkelt de nieuwsgierigheid. Toch keken we raar op toen we de gecontesteerde priester Rudy Borremans hoger gerangschikt vonden dan Jean Spreutels, de voorzitter van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (lees: de antiwitwascel). Kunstpaus Jan Hoet gaat misschien terecht Agalev-coryfee Mieke Vogels vooraf, maar vreemd genoeg ook Kris Peeters (Unizo), Philippe De Buck (Agoria) en Valère Croes, de rechterhand van Fortis-topman Maurice Lippens. We stuitten op Trees Dehaene, voorzitster van het Interpastoraal Beraad (het overlegorgaan tussen de bisschoppen en de katholieke basis), maar zochten tevergeefs naar haar bekende broer, voormalig premier Jean-Luc Dehaene. Uitgerekend hij zorgde voor een relativerende noot bij de voorstelling van het boek De Power List, waarin Ludwig Verduyn (ex-hoofdredacteur van De Morgen) de 200 machtigste mensen van België samenbracht.

“Ik heb altijd geleefd in de wetenschap dat ik als toppoliticus in een Bijzonder Tijdelijk Kader zat,” nuanceerde Dehaene. De macht hangt ook af van de invulling die iemand aan zijn functie geeft. Dehaene gaf grif toe dat hij als kabinetschef bij de ene minister zelf de baas speelde, terwijl hij bij een andere de ondergeschikte bleef. “Als dit boek begin 1999 verschenen was, stond ik op nummer één,” weet Dehaene. Nu ziet hij de liberale kanonnen Guy Verhofstadt en Louis Michel bovenaan pronken.

Verduyn, die eerder al een boek publiceerde met de 200 rijkste Belgen, moet beseffen dat een pikorde altijd vatbaar is voor bakken kritiek. Hij weet dat zo’n lijst een snapshot is en afhangt van de gebruikte methode. Dehaene bromde dat de pers een zeer vertekend beeld geeft van de ware machtsverhoudingen. Waarop Verduyn: “Wanneer de omgeving waarop macht wordt uitgeoefend die macht als dusdanig erkent, wordt die macht meteen ook versterkt.”

Ludwig Verduyn, De Power List – De 200 machtigste mensen van België. Van Halewyck, 235 blz.

Een snapshot

1. Guy Verhofstadt (VLD)

2. Louis Michel (PRL)

3. Maurice Lippens (Fortis)

4. Jacques van Ypersele de Strihou (kabinetschef van de koning)

5. Christian Van Thillo (De Persgroep)

6. Elio Di Rupo (PS)

7. Bert De Graeve (VRT)

8. Jan Huyghebaert (Almanij)

9. Johan Vande Lanotte (SP)

10. Daniël Janssen (Solvay en UCB)

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content