David in Londen

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

“Hello, how are you?” * “Hallo, hoe gaat het?” in het Engels

Profiel

Wie? David Vermylen (39)

Gezin? Woont samen met zijn Madrileense vriendin

Waar? Londen, Verenigd Koninkrijk

Functie? Global Credit Manager (kredietmanager) bij BP Petrochemicals, een dochter van BP actief in voorproducten voor de polyester- en petflessenindustrie die ook een vestiging heeft in Geel.

In het buitenland sinds? De handelsingenieur (KU Leuven) werd in 2000 naar de City gezogen toen het financiële hart van Londen een piek kende. David werkte er voor de ter ziele gegane energiereus Enron en voor de bank JPMorgan Chase.

Hoe vaak terug in België? Komt drie à vier keer per jaar terug naar België voor het werk. “Contacten onderhouden is niet zo moeilijk met BlackBerry en Skype, maar het vereist wel een zekere planning.”

Cultuurschok groter dan gedacht

“Integreren met Engelsen zal niet zo snel gebeuren. Je legt gemakkelijker contacten met niet-Angelsaksische Europeanen dan met Engelsen. Ik moet toegeven dat de cultuurschok toch wat groter was dan verwacht, ook al ligt het land zo dichtbij en voelt het zo vertrouwd aan. Londen is een stad waar de meeste culturen gescheiden leven, niet noodzakelijk ruimtelijk, maar eerder sociaal. Immigranten hier nemen minder snel de Engelse cultuur over als rolmodel dan in de VS. Het is hier eerder een mix and match waar je het beste van de beide werelden probeert te combineren.”

Outdoors in Battersea

“De levenskwaliteit in Londen is typisch voor een grootstad. De behuizing is er eigenlijk altijd te klein voor eender welk budget. Daar staat wel tegenover dat de stad inspirerend werkt door de rol die ze speelt als draaischijf voor internationale business en talent. Wij wonen in Battersea, net tegenover Chelsea aan de andere kant van de rivier. Battersea is een fantastische wijk die heel betaalbaar is en met haar Battersea Park en uitzicht over the Theems bijwijlen een heel ruimtelijk gevoel heeft.”

De baas zit in Hongkong

“Ik houd het niet echt bij, maar over lange periodes reis ik soms tussen 20 en 50 procent van mijn tijd. Een normale werkdag is typisch ‘s morgens de mails vanuit Azië beantwoorden – de baas zit in Hongkong – en vanaf de namiddag krijgt de VS dan de aandacht. Europa zit daar dan netjes tussenin. Als je een rol met mondiale draagwijdte hebt, is het zonder twijfel het best om in Europa gestationeerd te zijn. Het blijft dan heel menselijk om met Azië en Amerika in contact te blijven. Bedenk zelf maar eens hoe het moet als een Chinees met een Amerikaan wil communiceren en met een tijdzoneverschil van twaalf uur rekening moet houden.”

Olympische Spelen

De Spelen zijn natuurlijk belangrijk en het is heel leuk dat achtergestelde buurten zoals Newham daarmee helemaal in een fris kleedje gestoken worden. De druk is hoog om beter te presteren dan in Peking, waar Team GB vierde geëindigd is in het medailleklassement. Het is niettemin mogelijk om Londen te doorkruisen zonder veel van de voorbereiding van de Spelen te zien omdat Londen zo’n uitgestrekte stad is.

Meer internationaal dan Engels

“De Engelse bedrijfscultuur bevalt me wel aangezien ze niet heel hiërarchisch is en ze werknemers stimuleert om met ideeën en initiatieven op de proppen te komen. Echt Engels is zo’n internationaal bedrijf als BP niet noodzakelijk. In ons team van pakweg twaalf mensen, zit maar één Brit en dat is dan nog een Schot. Als je continu met pakweg zeven culturen moet samenwerken, geeft dat wel uitdagingen in communicatie en samenwerking.”

BENNY DEBRUYNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content