DATABASE. Een Oracle voor iedereen ?

Oracle is een begrip in grote databases. Wat moet zo’n bedrijf dan met een low-end pc-produkt ?

Oracle 7.1 Server is dé standaard geworden in hele grote relationele database management-systemen. Kostbare systemen ook, die Oracle met zijn 2 miljard dollar omzet wereldwijd tot de nummer 3 van de softwarebouwers maken. Na Microsoft en Computer Associates. Het bedrijf, dat in 1977 in Californië werd opgericht, wordt nog steeds geleid door één van de mede-oprichters, Lawrence J. Ellison.

Een paar weken geleden dan lanceerde Oracle een kleinere versie van Oracle 7.1, zeg maar een database voor Jan en Alleman. Die database, Oracle7 for Windows (of Personal Oracle) moet een konkurrent worden voor de andere low-end databases als Access van Microsoft of dBase van Borland. Zo staat het toch in het draaiboek van Oracle. Of het zo zal uitdraaien, is nog een andere vraag.

SCHAALBAAR.

De idee is steengoed : de volledige kracht van de grotere Oracle ter beschikking stellen van elke desktop pc-gebruiker. En vermits de grote broer beschikbaar is voor zowat elk denkbaar computerplatform (gaande van IBM mainframes over de Digital VAX-minicomputers tot Unix-systemen) wordt de integratie van het hele produktgamma van Oracle een unicum. Dat hebben ze dan ook zo voorgesteld. Onder de noemer Oracle Workgroup 2000 hebben ze een totaaloplossing willen aanbieden voor het bouwen van schaalbare (scalable) client-server systemen. Oracle Workgroup 2000 omvat : Personal Oracle7, Oracle7 Workgroup Server, Oracle Power Objects, Oracle Objects for OLE en Oracle Radio Objects. Dat wil zeggen dat Oracle, op dit ogenblik, de enige leverancier van databases is die een zelfde database-architektuur kan aanbieden binnen een onderneming, gaande van een kantoorcomputer tot een rekencentrum. Heel konkreet : een programmeur die een Oracle-toepassing ontwikkelt op zijn pc, kan diezelfde toepassing, zonder één regel kode te veranderen, overdragen op alle andere platformen die Oracle ondersteunt.

ALLES HEEFT ZIJN PRIJS.

Niet slecht, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen zich het low-end produkt van Oracle zal aanschaffen. Draai of keer het hoe u wil, qua gebruiksgemak scoren zowel Access als Paradox hoger dan Personal Oracle. Daarnaast moet u toch ook wel tot de zwaardere pc-gebruikers behoren. Een vrije schijfkapaciteit van meer dan 60MB is geen overbodige luxe. Verder moet u 16MB RAM-geheugen hebben en uiteraard een cd-rom-speler (Oracle is enkel op cd te verkrijgen). Kijken we naar het produkt zelf, dan hebben we soms de indruk dat het een amalgaam is van verschillende tools die op een ordentelijke manier gerangschikt werden. Je kan ook moeilijk iets anders verwachten. Personal Oracle is geschreven met Oracle 7.1 Server op de achtergrond. En dat is en blijft een heel complexe omgeving. Elk pakket dat daarmee wil kommuniceren, moet een stuk van de komplexiteit overnemen. Wil u uw database oppoetsen met grafieken, rapporten of specifieke formulieren, dan heeft u bijkomend materiaal van Oracle nodig (Oracle Graphs, Reports en Forms). Ook daar scoren de huidige low-end databases beter.

Qua prijs is Personal Oracle met zijn 15.000 frank, vergeleken tenminste bij Microsoft Access, niet echt kompetitief.

KRACHTIG.

Maar versta ons echter niet verkeerd, met zijn volledige Windows-kompatibiliteit is Personal Oracle gebruiksvriendelijk genoeg om vlot mee overweg te kunnen. De installatie van het produkt verloopt zonder probleem. Eénmaal de installatie afgewerkt, krijgt men de programmagroep te zien met daarin o.a. de database tools. Welke zijn dat ? De Database Manager laat u toe de status van de database na te gaan (aktief, niet-aktief en visueel voorgesteld door verkeerslichten). U kan met deze tool ook de parameters veranderen. Met de Object Manager vraagt u alle informatie over de inhoud van de database zelf op. De Session Manager geeft u een zicht op wie ingelogd is, in welke database en of ze aktief bezig zijn. Met de User Manager creëert u nieuwe gebruikers met alle bijbehorende rechten. De Database Expander ten slotte geeft u de mogelijkheid om databases te vergroten. Met de kracht van de klassieke Oracle tools zit men met een database met klasse. Alleen moeten we ons de vraag gaan stellen of men het produkt botweg mag gaan vergelijken met pakketten zoals Access of dBase. Voor ons is het in elk geval duidelijk dat Personal Oracle, zeker nu, zijn eigen gegadigden heeft : de huidige Oracle gebruikers. De rest zien ze wel.

J.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content