Das Kapital (2)

Verleden week kon u al ontdekken dat verblijf en verplaatsingen in Moskou niet altijd voor de hand liggen en in de meeste gevallen erg duur zijn. Vandaag het vervolg van onze ontdekkingstocht…

Zakenlui willen voor hun lunches en diners in de Russische hoofdstad nogal eens naar het Sakura Restaurant in het Mejdunarodnaia Hotel trekken. Vooral dan de Japanners, want het restaurant laat verse vis en vlees overvliegen uit Japan. Goedkoop is het echter niet : een portie sushi gaat er weg voor (omgerekend) een 1000 frank, een portie rijst komt op 150 frank. Als u het echt niet kan laten, kan u nog altijd binnenduiken in de gigantische McDonald’s op het Pushkin-plein. U vindt er een dwarsdoorsnee terug van de Russische maatschappij, van ongure types tot kleine ambtenaren uit de provincie met hun families. Voor de Russen is de MacDo nog altijd een luxe. De beste hamburgers zijn echter te vinden bij Uncle Guilly’s. Het is eigendom van de Amerikaan Paul O’Brien en het bestaat uit een gezellig ingerichte, gewelfde kelder. Vroeger was het een rokerig nest waar dissidenten en studenten samenkwamen, nu is het een op-en-top Amerikaans burger & steak-restaurant met Guinness van het vat. Kostprijs : een goeie 900 frank per persoon voor het avondmaal.

Moskou wordt inderdaad tot de duurste steden ter wereld gerekend. Voor maaltijden, overnachtingen en eenvoudige verplaatsingen zitten zakenlui er al gauw aan 15.000 frank per dag. En er is geen sprake van de kosten te drukken door uw zaken op een drafje af te handelen en weer te vertrekken… Hier gaat niks snel. De Russen hebben immers een heel aparte notie van tijd. Hoe dat precies in elkaar zit, is niet duidelijk, maar het heeft zeker niets te maken met mechanische dingen zoals uurwerken. Receptionisten en hotelverantwoordelijken houden er zeer onregelmatige werkuren op na en kunnen soms urenlang indien niet dagenlang verdwijnen. Gewoon blijven aandringen, is de boodschap. En als u dan toch een plaatselijke zakenman of ambtenaar ontmoet, verwacht u dan aan een portie koetjes en kalfjes vooraleer u tot de kern van de zaak kan gaan. Met dergelijke arbeidsgewoonten en de uitgestrektheid van de stad, kan u met veel geluk vier afspraken per dag afwerken.

Toch heeft Moskou ook zijn charme. Met zijn middeleeuwse kerken en zijn oude, neoklassieke wijken, is het nog altijd een prachtige stad. Maak een rondrit of huur een wagen met chauffeur en breng een bezoekje aan de hoogtepunten : Rode Plein, Kremlin, de Tretiakov-galerij, het Pushkin-museum, het Bolsjoi Theater. Probeer ook binnen te geraken in het klooster van Zagorsk, anderhalf uur rijden buiten de stad. Tijdens de weekends is een bezoek aan de openlucht-vlooienmarkt in het Ismailovsky Park de moeite waard. U vindt er alles van iconen tot spandoeken uit het Stalintijdperk, pilotenuniformen, Bokharatapijten en 16de-eeuwse Duitse boeken die na de oorlog uit Duitse bibliotheken werden geroofd. Agressief afbieden, is een noodzaak. En breng liefst een Russische kennis mee om te helpen. Noteer ook dat het exporteren van antiek en daarmee wordt zowat alles bedoeld dat vóór 1940 werd gemaakt verboden is. In de meeste gevallen kan wel een exportlicentie verkregen worden, maar dat is een omslachtige procedure.

P. KLEBNIKOV

Forbes

Vlooienmarkt in Moskou Neem een Russische kennis mee om te helpen afbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content