Daly’s mooiste overwinning

Na 189 Amerikaanse toernooien zonder winst heeft John Daly het nu toch voor mekaar gekregen.

Een van de grootste deugden van topsport is dat de waanzinnigste fictie vaak wordt overtroffen door de realiteit. Zo is nu al duidelijk dat ooit een film wordt gedraaid over het kleurrijke leven van John Daly. De Amerikaan heeft immers een patent op happy ends. Op iedere catastrofe in zijn leven volgt een heel positieve noot.

Zo ook twee weken geleden, tijdens de Buick Invitational op het terrein van Torrey Pines in San Diego, Californië. Daar won hij een playoff van Chris Riley en Luke Donald. Na negen jaar vruchteloos proberen leverde het hem zijn eerste titel in de Amerikaanse PGA op. Hij sloeg de bal uit een bunker tot op tien centimeter van de vlag, gevolg door een birdie. Daly liet het hoofd tussen zijn grote handen vallen en weende van emotie.

Amper zes maanden weende Daly ook, maar dan waren het tranen van wanhoop. Toen vernam hij dat zijn vierde echtgenote was opgepakt omdat ze drugs verhandelde. Amper vijf dagen nadat ze van een zoontje was bevallen. Op het terrein bracht de blonde grizzly er niets meer van terecht; in het internationale klassement dook hij naar de 299ste plaats.

Maar nu, na 189 Amerikaanse toernooien zonder winst, heeft hij het dus toch voor mekaar gekregen. Elders in de wereld deed Daly het trouwens beter dan op het eigen continent. Zo bewees hij dat hij nog kon winnen in de BMW International Open van München in 2001, en vorig jaar won hij de Korean Open. In 2003 was hij de beste in een exhibitietoernooi op Pebble Beach.

Daly kwam een eerste keer in het golfnieuws toen hij in 1991 het US PGA Championship won. Vier jaar later won hij in Saint-Andrews de British Open. Maar toen begonnen de problemen: glaasje drinken, vrouwtje slaan en opstandig doen op het terrein. Het leverde hem drie echtscheidingen op, twee ontwenningskuren, allerlei schorsingen in de PGA en peperdure conflicten met sponsors. Maar twee weken geleden hervatte hij zich dus, met heel offensief spel. Zoals de golfwereld hem kent. In de playoff, op de beslissende par 5 en na een moeilijke drive van 270 meter, ging hij naar de vlag met een tweede slag van een houten 3, van op 235 meter over een vijver. De bal belandde in een bunker voor de green en de rest van het verhaal kennen we al. Daly slaat dus niet alleen ver, maar is ook goed in het fijnere werk rond de greens. Tiger Woods werd tiende.

“Dit is mijn mooiste overwinning,” zei Daly, die meteen 864.000 dollar op zak mocht steken en naar de 85ste plaats in de wereld springt. Waarna hij de schouders omhoog gooide toen de pers hem zei dat ze hem nu nog meer zouden achtervolgen, als hij nog eens op kroegentocht ging. “Ach, erger dan vroeger kan het niet worden,” reageerde hij.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content