DAKDICHTINGSSYSTEEM. Groene dam tegen water

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Atab gaat samen met Daktuin onze steden groener kleuren. Ondertussen verovert het dakbedichtingsbedrijf Duitsland. Maar het Antwerpse schepenkollege zou de expansie ernstig kunnen verstoren.

In de strijd tegen wateroverlast bij hevige regenval steekt een nieuw wondermiddel de kop op : daktuinen. Na de felle overstromingen vorige winter zoeken bouwspecialisten naarstig naar oplossingen. Bijkomende dijken helpen niet meer, integendeel, ze verhogen het debiet van de rivieren. Ruimtelijke ordening of liever het gebrek daaraan is de grote boosdoener. Steeds grotere delen van ons land liggen onder het beton, zodat het water niet meer op natuurlijke wijze de grond insijpelt, maar rechtstreeks via riolen geloosd wordt in rivieren, die de plotse toevoer niet kunnen slikken en buiten hun oevers treden. Slechts een ekologisch waterbeheer biedt soelaas. Met dit doel voor ogen hebben een aantal Duitse steden, zoals Düsseldorf, beslist op gemeentelijke woningen met plat dak groen te planten. Zo wordt het regenwater langer vastgehouden en vermindert de kans op overstroming.

Op Batibouw pakten twee Antwerpse bedrijven “Reus” Atab (Europees leider in dakbekleding) en “Klein Duimpje” Daktuin (zie kader : Plato) uit met een gemeenschappelijk projekt : Polygum Aquadro. Dit systeem kombineert een waterdichte, wortelbestendige membraan met een drainageplaat, een reservoir (natuurlijke polymeren houden het water vast), een wortelverankeringsnet en een groene grondlaag. Op minder dan één maand tijd kwamen beide partijen tot een overeenkomst.

Marc Van Cleemput, algemeen direkteur van Atab : “Deze samenwerking past perfekt in onze filozofie van konceptdenken. Atab wil haar klanten een full-service met exclusieve produkten aanbieden. Onze partner Daktuin beantwoordt aan deze eisen. Bovendien beschikt de KMO over een tuinarchitekt, zodat we onmiddellijk op alle vragen van de kandidaat-opdrachtgevers kunnen reageren, wat zeer belangrijk is in de bouwsektor. “

EXPANSIE.

Polygum Aquadro neemt een vliegende start. Sinds Batibouw volgen Atab en Daktuin samen zo’n 70 dossiers op. De kans is groot dat eind deze maand de eerste, grote vis zal toehappen : een winkelcentrum in Luxemburg.

Van Cleemput : “Daktuinen zijn een gat in de markt. Vooral in Duitsland bestaat een enorm potentieel. Daar is het milieubewustzijn en de vraag naar groene oazes in de steden groter dan hier. Zo past het nieuwe samenwerkingsverband perfekt in onze expansiedrang naar Oost-Europa. “

Atab staat voor Antwerps Teer en Asfalt Bedrijf (zie Trends van 8 oktober 1987). Opgericht in 1911 door de families Wilford (zie Trends van 23 mei 1991) en Odeurs, groeit deze dochter van de European Waterproofing Group (7 miljard frank gekonsolideerde omzet) stapsgewijs uit tot de belangrijkste producent van bitumineuze dakrollen en vloeibare waterdichtingsprodukten in de Benelux. Samen met haar EWG-zusters Asphaltco, Isolacier Nord Etanchette, Albinta, Albitum, Tocover en Nebiprofa staat Atab aan de top in Europa. Op dit ogenblik telt het Antwerps bedrijf een 300-tal medewerkers. Jaarlijks rollen 13 miljoen m² dakrollen en 2269 ton vloeibare produkten van de transportband. De omzet in ’94 schommelt rond de twee miljard frank (zie cijfertabel).

Sinds acht jaar leidt de burgerlijk ingenieur Marc Van Cleemput, ex-marketingdirekteur van Tabacofina, Atab. In die periode verdubbelt de kapaciteit van de fabriek aan ‘t Kiel, wordt een nieuwe fabriek voor de vloeibare produkten gebouwd en verrijst een nieuw hoofdkwartier (inkluis een echte Dakschool, waar jaarlijks zo’n 2300 professionals uit de bouwsektor vervolmakingskursussen volgen) langs de Schelde. Totale investering : 300 miljoen frank op vijf jaar tijd. Vóór de eeuwwisseling komt daar nog 200 miljoen frank bij als de politiek geen roet in het eten gooit (zie kader : Naar Nederland ?). Het felwitte complex aan de Herbouvillekaai figureert af en toe in populaire tv-series, zoals Bex en Blanche. Vandaag exposeert Daisy Wilford haar foto’s in de permanente tentoonstellingsruimte van de inkomsthal, terwijl de helikopter van broer William Wilford op een platform tussen het water en het kantoor af- en aanvliegt.

DRIE PEILERS.

Atab telt drie divisies. Van oudsher levert het bedrijf dakrollen aan de professionele markt : goed voor 55 % van de omzet (één derde in België). Hier zit het gros van de internationale klanten, verspreid over de vier kontinenten. Van Cleemput : “De laatste jaren richten wij ons vooral op Oost-Europa en het Verre Oosten. Hierbij maken wij dankbaar gebruik van de goede naam, die Antwerpen als wereldhaven heeft. “

Daarnaast opereert de onderneming als een erkende aannemer met vier vestigingen (Beveren, Brussel, Gistel en Turnhout). Gezien de hevige konkurrentie tussen de zelfstandige dakbekleders beperkt Atab deze aktiviteit tot de technisch ingewikkelde opdrachten, zoals : het winkelcentrum van Wijnegem, de nieuwe BATC-terminal en de HST-tunnel van Bierbeek. Van Cleemput : “Gezien onze exclusieve relaties met het Nederlandse Zoontjes Beton (daktegels), BASF (isolatiemateriaal Styrodur) en recentelijk met Daktuin (daktuinen) hebben we ons ook als algemene aannemer ingeschreven, zodat we onze klanten een volledige dienstverlening kunnen bieden. “

Tenslotte richt Atab zich sinds een tiental jaar op de sektor van de doe-het-zelvers (15 %). Van Cleemput : “Dit segment stijgt van 300 naar 400 miljoen frank dank zij de sterke internationalizering. Met Aquaplan bieden wij de konsument een zeer uitgebreid gamma van vochtwerende produkten. In de Benelux en Frankrijk liggen we bij alle, belangrijke ketens in de rekken. In Duitsland hebben we zopas een overeenkomst afgesloten met Europor, dochter van de Knauf-groep. Daar hopen we dit jaar op een doorbraak. Voorts onderhandelen we met distributiefirma’s uit Spanje, Portugal en Italië. “

België is een ideale uitvalsbasis voor dakbekledingssystemen. Ons land telt relatief veel eigenaars en doe-het-zelvers. Bovendien regent het hier veel. Als belangrijke exporteur 50 % van de dakrollen worden uitgevoerd pleit Atab al jaar en dag voor een uniforme normering. Van Cleemput : “Ondanks de gemeenschappelijke markt heeft praktisch iedere lidstaat van de Europese Unie zijn eigen technische specifikaties. Het protektionisme viert nog hoogtij in onze sektor. “

ERIC POMPEN

MARC VAN CLEEMPUT (ATAB) Verovert Duitsland met daktuinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content