Dak te huur voor groen doel

Groene energie produceren zonder investering, maar er toch van profiteren. Dat kan met een zonnepark van GreenPulse en SolarAccess. Het heftruckbedrijf TVH in Waregem deed de stap.

TVH installeerde twee jaar geleden al een zonnestroomsysteem op zijn dak. Dat leverde maar een klein gedeelte van het totale verbruik en sinds vorig jaar verhuurt TVH de resterende 5 hectare aan GreenPulse. “Samen met onze technische partner SolarAccess hebben wij er een zonnepark met 13.500 panelen geïnstalleerd”, legt Tom Pollyn, medeoprichter van GreenPulse uit. “Het produceert jaarlijks 2,5 miljoen kWh aan groene stroom. Een groot gedeelte hiervan neemt TVH zelf af, minstens een kwart goedkoper dan de vroegere stroomprijs. De overtollige stroom verkopen we via het normale elektriciteitsnet aan grote spelers als Nuon en Electrabel.”

De investering bedroeg meer dan 10 miljoen euro. Vier vijfde hiervan is geleend bij Dexia, de overige 20 procent werd geïnvesteerd door GreenPulse en SolarAccess zelf (15 %) en grote business angels. “Wij vinden het belangrijk om ook zelf een gedeelte te investeren. Zo toon je aan andere investeerders en banken dat je gelooft in het project. Om de financiering in de toekomst nog vlotter te laten verlopen, hebben wij SolarAccess Invest opgericht, een fusie tussen GreenPulse en SolarAccess. Er zijn in België nog een aantal grote projecten gepland en daarvoor lukt het om voldoende investeerders te vinden. Het rendement van minimaal 10 procent helpt daarbij. Daarna hebben we enkele ambitieuze binnen- en buitenlandse projecten in gedachten en daar hebben we uiteraard veel geld voor nodig. Waarschijnlijk moeten we institutionele investeerders aanspreken.”

Het bedrijf dat zijn dak ter beschikking stelt, hoeft zelf geen geld op tafel te leggen. Al bestaat ook een hybride oplossing, waarbij de eigenaars van het bedrijf mee investeren. In de praktijk gebeurt dat weinig. Ofwel hebben bedrijven het geld nodig voor andere investeringen of ze kopen gewoon zelf een zonnepark. Zo hoeven ze niet te betalen voor hun eigen stroom en kunnen ze zelf het overschot verkopen via het elektriciteitsnet.

Groene-energiedrager

Bij TVH bedraagt het overschot 30 tot 40 procent. Dat is voldoende om 250 tot 300 gezinnen een jaar van groene stroom te voorzien. Toch zou Pollyn dit percentage liever lager zien. “Voor alle partijen zou het beter zijn als er een soort van groene-energiedrager ontwikkeld wordt. Op die manier kan het overschot aan groene stroom opgeslagen worden om later te verbruiken. Wij hopen op dit vlak mee te kunnen profiteren van de innovaties in elektrische wagens en hun batterijen.”

Het algemeen maatschappelijk belang zit in de daling van de CO2-uitstoot. Zo zal de installatie bij TVH in twintig jaar 36.000 ton CO2-uitstoot vermeden hebben. Dat de productie en recyclage van een zonnepaneel vrij vervuilend is, relativeert Pollyn. “Een Europese overkoepelende organisatie heeft berekend dat een zonnepaneel zich in 2,5 tot 3 jaar heeft schoongemaakt. Dan is de vervuiling tijdens de productie, het transport en de recyclage rechtgezet.”

Elk bedrijf met 5000 vierkante meter homogeen dak kan een zonne-energiepark laten bouwen. Als er veel lichtkoepels, schouwen, airco-installaties en dergelijke op staan, is minstens 8000 vierkante meter nodig.

Door Annick Claus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content