DAGELIJKS MANNA

‘s Lands bekendste bakkerij, Het Dagelijks Brood, centraliseert haar productie in Sint-Jans-Molenbeek.

“Vroeger bakten we op twee plaatsen. Voortaan hebben we een volledig overzicht op alle onderdelen van de productie. De volledige controle is nu vlakbij. Dat is belangrijk omdat we werken aan een Iso 9001-norm“. Herman Dierickx, plant manager van de nieuwe, gecentraliseerde bakkerij van de NV Le Pain Quotidien, huist sinds begin deze maand in de Molenbeekse gebouwen van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Brussel ( GOMB). 75 miljoen investeerde de winkel-bakkerij, met het grote, ovale en 2,5 kilo zware brood van zuurdesem. Dertig werknemers bakken dagelijks 600 broden, de 4 ovens zijn samen goed voor een 200 broden per beurt. Ook patisserie (een beperkt gamma van 20 gebakjes) en viennoiserie worden er bereid.

Tot voor kort werd het brood in het Brusselse centrum en in Ganshoren gebakken. In Molenbeek werd een nieuwe locatie gevonden. Gemakkelijk was het niet. Want de (milieu)normen van de GOMB zijn streng. Ook de bewoners kregen inspraak. Een noodzaak voor een bedrijf dat zeven dagen (en nachten) op zeven werkt en in het weekend een piekproductie bereikt. Maar Dierickx wou koste wat het kost in Brussel blijven.

“Brussel ligt centraal voor de distributie”. Die distributie is in hoofdzaak gericht naar de 21 franchisewinkels. “Verder verdelen we aan enkele restaurants. Maar die maken slechts enkele procenten van de omzet”.

Het Dagelijks Brood kende sinds de start in 1990 een enorme groei. De archaïsche formule met brood van zuurdesem, verkocht in een winkel met een ouderwets interieur, sloeg aan. Stichters waren Luk Van Oostende en Alain Coumont. Het eerste jaar bedroeg de omzet 15 miljoen, 1995 toont 120 miljoen. Het aantal winkels klom in 5 jaar naar 21. Daarmee is in België het maximum bereikt. “We bereiken het verzadigingspunt in eigen land. 1996 wordt een consolidatiejaar,” weet Herman Dierickx. De exportmarkten moeten voortaan voor de groei zorgen. Begin juli opent de bakkerij een winkel op Madison Avenue in New York. Daarmee gaat de bakkerij voor de eerste keer buiten de nationale grenzen. Het brood wordt via licentie gebakken.

“Een Amerikaan runt de zaak. New York heeft een enorm potentieel. En wij lokken in België veel Amerikanen, ze zijn gek op ons concept,” glundert Dierickx. Ook naar Frankrijk wordt weldra geëxporteerd. De kapitaalkrachtige partner voor de buitenlandse activiteiten is voorhanden, want Het Dagelijks Brood is sinds november 1994 een 100 %-dochter van de industriële bakkerij nv Van De Kerkhove.

HERMAN DIERICKX (HET DAGELIJKS BROOD) Verzadigingspunt in België is bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content