Daelemans wordt Shawn Coulson

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Advocatenkantoor Shawn Coulson wil zich als een sterk merk positioneren. De nieuwe Antwerpse poot mikt op de Vlaamse KMO’s.

Vanaf 1 juli presenteert het Antwerpse advocatenkantoor Daelemans zichzelf onder de naam Shawn Coulson. Op het eerste gezicht een vrij banale verandering, maar er schuilt een bredere strategie achter. “Grotere kantoren trekken zich terug op hun multinationale cliënten, die hen vooral corporate finance-werk aanbieden. Wij kiezen radicaal voor de Vlaamse KMO’s,” klinkt het bij Rudy Daelemans. “Grote bedrijven zoeken zekerheid, internationale geïntegreerde dienstverlening en kwaliteit bij de Allen & Overy‘s van deze wereld. Wij zijn ervan overtuigd met het merk en de structuur van Shawn Coulson hetzelfde te kunnen bieden voor de kleinere ondernemingen.”

Shawn Coulson beperkt zich doelbewust tot vier terreinen: vermogensbeheer, insolventierecht, arbitrage en rechtsprocedures. De Brusselse tak van Shawn Coulson heet (voorlopig nog) Tanghe Boon Hankard Gybels en telt vijftien advocaten. Met één parter is Antwerpen het kleine broertje. “Onze Antwerpse poot moet even groot worden als de Brusselse,” zegt Daelemans, die curator is. “Over de manier waarop dat gebeurt, kan ik niets kwijt.”

Het 200-koppige Shawn Coulson mikt op termijn op een volledige integratie van de Amerikaanse en Europese tak (onder meer in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland). Voorlopig zijn de verschillende kantoren nog afzonderlijke financiële entiteiten.

Albert Tanghe, die de Brusselse poot leidt, zette in 1988 als eerste een advocatenkantoor op via een Europees Samenwerkingsverband, en heeft dus ervaring met dit soort structuren. “Het komt erop aan om de mix te vinden. Enderzijds zijn er de zware bureaucratische structuren, die alleen door hoge erelonen gedragen kunnen worden. Anderzijds heb je losse netwerken van bevriende kantoren, maar die bieden te weinig eenheid qua kwaliteit en erelonen,” aldus Tanghe, die Europa vertegenwoordigt in het driekoppige executive committee van het kantoor. “Wij zijn voor de uitbouw van één kantoor onder één naam, eerst via franchising, later door integratie. We houden ons strikt aan een witboek dat gedetailleerd de interne en externe procedures oplegt. Shawn Coulson is meer dan een naamplaatje. Omdat we ons werkterrein beperken, blijven we bovendien lean and mean. Overhead is voor ons een vies woord.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content