DAAR KOMT DE SOEPBOER

Soepboer van Groot-Lokeren of van Europa? Het kersverse All Fresh gaat de internationale weg op en wil dampende potten opdienen in heel Europa.

Na veelvuldige zakenreizen naar Groot-Brittannië besloot Francis Demeestere om zelf een bedrijf uit de grond te stampen. “Ik zag in Groot-Brittannië rekken vol met vers bereide maaltijden. In België is die afdeling veel kleiner. Zo zag ik onder meer verse soep in de Britse grootwarenhuizen. Dat product wilde ik ook in eigen land op de markt brengen.” Demeestere zei zijn vroegere werkgever Amando-Culinor uit Destelbergen, specialist in bereide maaltijden, vaarwel. Maar de commercieel en financieel directeur haalde bovendien productiedirecteur Marie-Claire Van den Bergh over om met hem het gloednieuwe nv All Fresh uit de grond te stampen. Sinds september maakt het bedrijf, dat zich toelegt op de productie van verse soepen, dampende potten in zijn gebouw langs de E17 in Lokeren. “We specialiseren ons in koelverse soepen,” verklaart Francis Demeestere het concept. “De soep is niet gesteriliseerd, bevat geen bewaarmiddelen. Wel zorgen we voor een uiterst snelle koeling. Dat leidt tot een langere houdbaarheid – van drie weken – en een versere smaak.”

Maar om All Fresh leefbaar te maken, zijn grote volumes nodig. Soepen zijn laaggeprijsde producten. Van de 450 miljoen liter soep die de Belgen maken, wordt slechts 90 miljoen liter industrieel bereid. De koelverse soepen, met naast All Fresh vooral het Franse Soupe Idéale, betekenen slechts anderhalf procent van die industriële markt. Francis Demeestere ziet dus heel wat groeimogelijkheden. “Maar dan moeten we de kleine marges kunnen opvangen door hoge volumes. We willen overal aanwezig zijn waar soep wordt geconsumeerd. Alleen maar een lokale soepboer zijn in Groot-Lokeren, volstaat niet. We moeten ook nationaal en internationaal aan de slag.” In eigen land zijn dat vooral de slagers en de grootwarenhuizen. Grootgrutter GB is de eerste belangrijke referentie die All Fresh in de wacht sleepte. Bij de slager wordt de soep als private label opgediend. Ook catering en tankstations zijn verdeelsegmenten. De soep wordt verkocht in porties van 300 milliliter tot tien liter.

Ook het buitenland komt reeds aan de beurt. In Nederland levert All Fresh aan de Vendex Groep. In Duitsland wordt de soep opgediend via Daily Fresh, een bedrijf dat een volledig gamma voedsel aanbiedt in tankstations. Daarmee kunnen de twaalf werknemers voorlopig een jaarproductie van 3,5 miljoen liter soep maken. All Fresh wil daarmee in het boekjaar 1999-2000 150 miljoen omzet halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content