Daar is de digitale yuan

© Getty Images

De Chinese centrale bank lanceert haar digitale munt, de eCNY, voor nationaal gebruik in 2023. De eCNY is nu in de eerste plaats bedoeld voor binnenland gebruik, maar experts menen dat het een kwestie van tijd is voordat China zijn experimenten uitbreidt tot markten waarmee het veel handel drijft.

President Xi Jinping en andere Chinese topfunctionarissen zien China’s afhankelijkheid van het door Amerika gesteunde mondiale financieel systeem als een zwakte. De Verenigde Staten hebben onlangs nog getoond dat ze bereid zijn buitenlandse banken de toegang te ontzeggen tot Swift, het belangrijkste financiële berichtensysteem ter wereld. De regering-Biden gaf na de Russische inval in Oekraïne het in België gevestigde Swift de opdracht geen zaken meer te doen met ettelijke Russische banken. Peking kan zich makkelijk soortgelijke sancties voor Chinese banken voorstellen, wanneer het land het ooit zou wagen Taiwan binnen te vallen, het autonome eiland dat het ziet als een deel van zijn grondgebied.

In 2023 zal de eCNY internationaal geen grote vorderingen maken, maar de voorbereiding start wel. De ontplooiing van de Chinese digitale munt was de aanzet voor de ontwikkeling van een handvol betaalplatforms over de hele wereld. Als digitale munten zoals de eCNY hun vizier richten op buitenlandse markten, zullen die platforms de uitwisseling ervan tussen staten mogelijk kunnen maken.

Dat is geen makkelijke opgave. Swift is oud. Nieuwe systemen moeten de enorme technologische en regulatorische verschillen tussen landen overbruggen. In 2023 zullen veel van die projecten volwassen worden.

De auteur is redacteur Chinees bedrijfsleven en financiën in Sjanghai

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content