‘Cultuur speelt grote rol in samenleving’

WIE

Jeroen Vanluyten (36)

WORDT

Directeur van het provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout.

WAS

“Na mijn studies rechten en criminologische wetenschappen kwam ik na enkele omzwervingen terecht in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ik maakte er als stafmedewerker deel uit van het bedrijfsvoeringsteam. In 2015 besloot ik de overstap te maken naar de stad Antwerpen, om er als coördinator de vele cultuurcentra, culturele ontmoetingscentra en openbare bibliotheken te ondersteunen. Het was een fantastische baan. Toch bleef het kriebelen om naast die strategische vraagstukken meer midden in de actie te staan.”

WIL

“Als directeur van de Warande krijg ik de kans met een straf team, een brede schare vrijwilligers, diverse partners en een enthousiast publiek voort te werken aan het succesvolle parcours van de voorbije jaren. Een hele uitdaging als je weet dat de Warande geldt als de primus inter pares van de Vlaamse cultuurcentra en een absoluut keurmerk is voor kunst en cultuur in de Kempen.

“Ik ben me erg bewust van de maatschappelijke context waarin ik mijn taak uitoefen. De samenleving verandert in ijltempo en cultuur speelt daarin een cruciale rol. Plaats bieden voor reflectie, context aanreiken en de broodnodige creativiteit verder stimuleren, het hoort er allemaal bij.

“Mijn takenpakket bevat het opstellen en uitvoeren van een nieuw beleidsplan, de integratie van de bibliotheek, partnerschappen in de kunst- en cultuursector onderhouden en uitbouwen en de diversiteit in onze samenleving vertalen naar de werking en het aanbod van de Warande.”

VRIJE TIJD

“Ik proef van het brede cultuuraanbod dat Antwerpen te bieden heeft, met een zwak voor theater. Andere steden ontdekken doe ik ontzettend graag. En wekelijks maak ik tijd voor fitness, zwemmen en bikram yoga.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content