Cultureel glijmiddel

Steeds meer Belgen studeren of werken in het buitenland, stelt Lodewijk Cuypers vast. Zijn firma Globexs biedt expats een resem diensten aan om hun verblijf daar te vergemakkelijken.

Een buitenlandse stage mag op papier dan al heel erg leerrijk klinken, in de praktijk wordt de expatriate veelal geconfronteerd met allerlei praktische ongemakken: het zoeken naar een geschikte woning, de nodige paperassen in orde brengen, en – niet te vergeten – het wennen aan een vreemde taal en cultuur. Cuypers, die zelf geruime tijd in het buitenland studeerde, kan erover meespreken.

Op basis van deze ervaringen richtte hij daarom de firma Globexs op, samen met co-zaakvoerder Kris Baro. Globexs biedt de expat in spe een uitgebreid dienstenpakket aan om het integratieproces in het buitenland te versoepelen. De service bestaat uit twee luiken. Er is allereerst de praktische relocatie die voor de expat op voorhand wordt geregeld: een woning, een wagen, een school, verzekeringen…

Daarnaast is er de culturele training, een auditfase die niet alleen de evidente taallessen omhelst. “Hoe mensen eten, hoe men met personeel omgaat… die dingen verschillen enorm van land tot land,” vertelt Cuypers als ervaren globetrotter. “Wij bieden de klant dan ook een gevarieerd en informeel lessenpakket aan. De bedoeling is hem perfect te informeren over wat hem in zijn nieuwe thuis te wachten staat.” Wat dit moet kosten, hangt vooral af het budget dat de klant hieraan wil spenderen.

Globexs richt zich echter niet alleen op studenten of privé-personen. Cuypers hoopt evengoed Belgische bedrijven aan te trekken die een filiaal in het buitenland willen opstarten. “Er zijn verschillende relocatiebedrijven in België, maar geen enkele die in onze richting werkt, ” maakt Cuypers zich sterk. “Bovendien doen wij dit part-time na onze werkuren. We hebben beiden dan ook een financiële basis om op terug te vallen. Reizen, mensen begeleiden en culturen ontdekken is gewoon onze grote passie. “

De jongste richtlijnen van Vlaams minister Bert Anciaux ( Spirit) zijn in dat verband trouwens mooi meegenomen. Hij staat er immers op dat universitaire studenten in de toekomst verplicht worden een buitenlandse stage te volgen. Overbezorgde ouders kunnen met andere woorden gerust zijn: met Globexs komt zoon- of dochterlief heus wel veilig terecht.

Dave Mestdach [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content