‘Cryptokunst is een bubbel’

Digitale kunst verkopen via non-fungible tokens trekt veel mensen aan die snel geld willen verdienen. Maar digitale certificaten kunnen wel een heel bruikbare technologie zijn, zegt blockchainexpert Dimitri De Jonghe, een van de oprichters van Keyko.

Een van uw vroegere bedrijven verkocht in 2015 het eerste digitale kunstwerk. Hoe verschilt dat van de non-fungible tokens (NFT’s) die nu worden verkocht?

DIMITRI DE JONGHE. “Voor onze kunstmarktplaats bouwden wij een eigen platform op basis van de blockchaintechnologie, een gedecentraliseerde databank die bitcoins en andere digitale munten mogelijk maakt. NFT’s zijn in essentie een stukje code dat informatie versleutelt. Die unieke stukjes code worden meestal gegenereerd of gemunt op Ethereum. Dat is bekend als cryptomunt, maar ook een van de populairste platformen om slimme contracten in een blockchain op te slaan. Je moet het zien als een set legoblokjes die van alles mogelijk maken. In het geval van cryptokunst kun je de veiling automatiseren en de historiek van het werk met de NFT’s meegeven.”

De markt voor cryptokunst is opengebroken, nu de rechten op een digitale afbeelding van de artiest Beeple voor 69 miljoen dollar zijn geveild via een NFT.

DE JONGHE. “De grotere markt voor digitale kunst is leuk, maar ik zie het een beetje met lede ogen aan. Veel mensen verzamelen die NFT’s omdat ze snel winst willen maken, niet omdat ze kunst of NFT’s echt appreciëren. Het is een bubbel, zeker omdat deze generatie van NFT’s nog veel hiaten heeft en veel juridische onzekerheid kan creëren.”

Is het ook mogelijk andermans kunst te claimen via NFT’s?

DE JONGHE. “Ja, NFT’s zullen nog tot rechtszaken leiden. Daarom geloof ik niet dat cryptokunst volledig geautomatiseerd kan worden verkocht. Soms hoopt men dat de blockchain alle tussenpersonen kan elimineren en zo goedkopere transacties mogelijk kan maken, maar ik zie dat voor cryptokunst niet gebeuren. Je zal nog altijd partijen nodig hebben die valideren dat een werk effectief van een bepaalde kunstenaar is. Kunstenaars houden daarom het best een afbeelding in hoge resolutie achter de hand en doen er verstandig aan op sociale media te publiceren over hun kunst, zodat ze kunnen bewijzen dat het werk van hen is. In principe is het ook mogelijk de originelen in hoge resolutie via NFT’s veilig te transfereren naar een nieuwe eigenaar. Er is wel nog een risico op diefstal. Of je nu de originele of een nieuwe eigenaar bent, de toegangscode tot je NFT moet je veilig opslaan.”

Kunnen NFT’s ook buiten de kunstwereld worden gebruikt?

DE JONGHE. “Alles wat moeilijk opdeelbaar of non- fungible is, kan via een NFT worden verhandeld. Je kunt op die manier een exclusieve digitale versie maken van lidmaatschappen en digitale accessoires van games tot unieke sneakers en huizen. We hebben onlangs in Zwitserland geholpen om een huis op die manier te verkopen. De eigendomsakte werd via een NFT getransfereerd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content