Crypto na de crash

Wat doet crypto na de crash? “Hodlandbuidl“, zegt Scott Speigel, een van de organisatoren van BitBasel, een cryptokunstevent in Miami. ‘Hodl’ is het acroniem voor hold on for dear life (houd je vast alsof je leven ervan afhangt). ‘Buidl’ betekent kortweg: blijf erin geloven.

Al lang leeft het idee dat een cryptowinter, de vaak gebruikte term voor een inzinking van de cryptoprijzen, het moment is om aan de slag te gaan. Gewoonlijk verjaagt elke daling degenen die door de hype zijn aangelokt en blijft alleen de toegewijde harde kern over. Ethereum, nu de op één na waardevolste blockchain, werd gelanceerd tijdens de eerste cryptowinter, na een prijspiek in 2014.

In ieder geval is de sector beter dan ooit voorbereid om zich door de recentste kou te buidl’en. Er is voor miljarden dollars cryptodurfkapitaal opgehaald en ingezet, waardoor veel crypto-oprichters een cashkussen hebben om op terug te vallen. De beurswaarde van alle digitale munten samen is nog altijd hoger dan eind 2020. De spectaculaire instorting van FTX in november was een zware klap. Maar de andere cryptobeurzen, zoals Binance en Coinbase, lijken die te overleven.

Daarnaast zet de sector zich schrap voor een reguleringsgolf. In Amerika zitten drie belangrijke wetten in de pijplijn. Wat zal dat allemaal betekenen voor de prijs van cryptotokens zoals bitcoin of ether? Als de inflatie tot rust komt en de Fed zijn rentevoeten versoepelt, zal dat waarschijnlijk de cryptoprijzen omhoogstuwen, te oordelen naar de sterke wisselwerking met aandelen in 2022. Maar hoe groter de cryptosector wordt, hoe moeilijker je je kunt voorstellen dat er nog een boom komt op basis van alleen een hype.

De auteur is correspondent Wall Street van The Economist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content