Een verwoestende brand, dolle koeien, varkenspest. Tijd dus voor de Slachthuizen van Anderlecht om een half miljard te investeren.
...

Een verwoestende brand, dolle koeien, varkenspest. Tijd dus voor de Slachthuizen van Anderlecht om een half miljard te investeren.Op Palmzondag, 23 maart, heropent de nv Slachthuizen en Markten van Anderlecht haar vernieuwde slachtlijnen en versnijzalen. Tijdens het jaarlijkse feest de Vetten Os mag het publiek ook de 350 miljoen frank zware investering bekijken. "Een ramp," zo beschreef een aangeslagen gedelegeerd bestuurder Joris Tiebout op 24 april 1996 de brand in zijn slachthuizen. Vandaag oogt de balans anders. "De veemarkt heeft niet geleden onder de brand. Bovendien mikken we op nieuwe activiteiten. We willen uitgroeien tot een voedingscentrum, waar naast vlees ook vis, groenten en fruit worden aangeboden." De slachtlijnen en de versnijders halen jaarlijks 5 miljard frank omzet. De 41 hoofdzakelijk kleine bedrijven zijn in totaal goed voor 250 jobs. De 300 veehandelaars stellen 40 veedrijvers te werk. Ook zij creëren 5 miljard frank omzet. 15 % van de omzet wordt geëxporteerd, hoofdzakelijk naar Frankrijk en Italië."Voor het rundvlees komen handelaars uit heel België naar Anderlecht. Onze veemarkt heeft een belangrijke impact op de prijsvorming. Onze belangrijkste klanten zijn de slagers. En die zijn zeer kieskeurig."De verkoop van runderen op de veemarkt leed nauwelijks onder de brand. In 1996 werden 62.500 runderen verkocht, 6 % minder dan in 1995. Op de slachtlijnen, die een half jaar stillagen, werden slechts 6500 runderen geslacht, een duik met 55 %. De slachting van schapen daalde tot 23.600 stuks in 1996, 86 % van het aantal in 1995. Bijna alle schapen worden ritueel geslacht, voor de moslimgemeenschap in het Brussels gewest."De Belg eet meer geïmporteerd schapenvlees, want dat is goedkoper. Maar de moslim wil het slachtproces met eigen ogen volgen, en wil daarvoor betalen." Ook bij de runderen wordt 15 % tot 20 % ritueel geslacht. De slachtlijnen werden daarvoor speciaal aangepast.De nv Slachthuizen en Markten diversifieerde de voorbije jaren stelselmatig. De markten in het weekend lokken 60.000 bezoekers. In 1993 werden de Kelders van Kuregem geopend, een ruimte voor seminaries, congressen en beurzen. De nieuwste plannen zijn een vismarkt. Einde 1997 start de bouw ; de investering bedraagt 90 miljoen frank. JORIS TIEBOUT (SLACHTHUIZEN EN MARKTEN VAN ANDERLECHT) De Slachthuizen groeien uit tot een voedingscentrum met vlees, vis, fruit en groenten.