“Creativiteit is de oerknal van duurzame groei”

Een CEO uit de restaurantsector omschrijft Filip Lesaffer als een creatieve analyticus die zowel let op de details als op de grote lijnen. “Hij zoekt naar consensus als het kan, maar is assertief als het moet.” Wanneer Lesaffer van baan verandert, laat hij zich bij zijn keuze leiden door de mensen met wie hij kan samenwerken. Na zijn studie handelsingenieur (KU Leuven) ging hij in 1997 aan de slag als assistent bij economieprofessor Herman Daems.

Een jaar later spoorde een boezemvriend hem aan om bij Boston Consulting Group te solliciteren. “Daar leerde ik hoe belangrijk het is om continu te leren en in beweging te blijven en elkaar op een positieve manier uit te dagen.” Na twee jaar was het opnieuw een vriend die hem naar KBC Securities lokte, waar hij fusies en overnames begeleidde. De Aalstenaar maakte vervolgens de overstap naar de private-equityafdeling van KBC. Daar begon na een tijd het idee te rijpen om zelf ondernemer te worden. Toen KBC zijn private-equityfonds stopzette, richtte Lesaffer samen met Jo Breesch durfkapitaalfonds Think2Act op, dat zich richt op middelgrote bedrijven. Na een jaar voorbereiding werd het fonds in 2011 gelanceerd. Het duo ex-KBC’ers won het vertrouwen van bekende ondernemers en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, die samen 13 miljoen euro investeerden. Zopas deed Think2Act zijn eerste investering, in het Gentse biotechbedrijf Quinvita. Wanneer Lesaffer ondernemers ontmoet, wil hij vooral weten of de leden van het managementteam elkaar vertrouwen en of het businessmodel duurzaam is. Dat is belangrijker dan de sector waarin het bedrijf actief is. “Doordat ik nu zelf een bedrijf heb opgericht, waarbij ik een belangrijk deel van mijn eigen vermogen in het fonds heb geïnvesteerd, weet ik bovendien beter wat er in het hoofd van ondernemers omgaat.” Lesaffer is twintig jaar samen met zijn partner, met wie hij drie kinderen heeft. Om zich te ontspannen tennist hij, en schrijft of schildert hij “omdat creatief bezig zijn de oerknal van duurzame groei is”.

Blijf constant in beweging. Filip Lesaffer leest en schrijft over filosofie. Zijn favoriete filosoof is Heraclitus. “Hij is eigenlijk de eerste filosoof die het heeft over constante verandering – panta rhei. Als je onderneemt verandert alles voortdurend: er duiken problemen op en je maakt fouten. Ook een goede ondernemer maakt fouten, maar hij vindt er ook oplossingen voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content