Creatief met fietskaders

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

Het Leuvense Rein4ced startte in 2015 als een ingenieursbureau dat zich specialiseerde in vezelversterkte composietmaterialen. Binnenkort maakt het zelf composietmateriaal voor fietsframes.

Michaël Callens en Niels De Greef, de oprichters van Rein4ced, leerden elkaar kennen aan de KU Leuven. Een win-winlening en financiële steun via het Agentschap Innoveren en Ondernemen zorgden voor het startkapitaal. Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship (LCIE) verschafte begeleiding en kantoorruimte.

“Als studiebureau hebben we de markt leren kennen”, zegt Michaël Callens. “Bovendien konden we zo voldoende budgetten verzamelen om op termijn zelf materialen te ontwikkelen. We starten binnenkort met de productie van een gepatenteerd composietmateriaal voor fietskaders. In tegenstelling tot de klassieke carbonframes zijn die veel beter bestand tegen externe impacts. Toch zijn ze stijf en licht.”

Vorig jaar werd het stichtersduo uitgebreid met Dave Luyckx, een composietingenieur met ervaring in de fietsindustrie. “Ons nieuwe materiaal vermijdt dat fietskaders bij een tik of een val meteen breken of onderhuids ernstige schade oplopen”, stelt hij. “Dat biedt mogelijkheden voor veiligheid en duurzaamheid. Niet alleen voor fietsen, maar ook in de auto- en vliegtuigindustrie, want ook daar is impactbestendigheid erg belangrijk.”

Een marketingbureau denkt nog na over een geschikte naam voor de nieuwe composiet. Intussen werken de jonge ingenieurs druk aan een geautomatiseerde productiemethode, waardoor vijftig keer minder handenarbeid nodig is om een frame te maken. Zo wordt de overgang van het ingenieursbureau naar een productiebedrijf concreet. “Daarnaast wordt nog dit najaar een eerste kapitaalronde afgerond”, zegt Niels De Greef. “Die moet de verdere ontwikkeling van onze productie ondersteunen.”

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content