Creatief met estetrol

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een jaar na de beursgang staat het aandeel van Mithra een kwart onder de introductieprijs. Toch zit alles operationeel op schema bij de Waalse specialist in vrouwelijke gezondheid.

Mithra, een spin-off van de universiteit van Luik, is actief in het domein van vruchtbaarheid en anticonceptie, menopauze en osteoporose, vaginale infecties en kankers bij vrouwen. De aandeelhouders beleefden tot nu toe weinig plezier aan het beursavontuur. Toch verloopt operationeel alles volgens schema.

Cruciaal is de ontwikkeling van de twee kandidaat-producten op basis van estetrol, een van de vier natuurlijke oestrogenen: Estelle, een oraal contraceptiemiddel, en Donesta, een middel tegen opvliegers in de menopauze. Estetrol liet tot in de fase II-studies een betere werking zien dan die van de bestaande producten. Er blijkt ook een verlaagd risico op neveneffecten, zoals tromboses, galblaasaandoeningen, borstcellengroei en interactie met andere geneesmiddelen. De piekomzet van beide kandidaat-producten wordt geraamd op minstens 1 miljard euro.

Partnerschappen

Estelle heeft het potentieel om het risico op ongewenste zwangerschappen (3 à 4 % bij de huidige contraceptiepil) vrijwel tot nul te herleiden. Door de beperkte neveneffecten heeft het product ook een aantrekkelijker veiligheidsprofiel. Net vanwege die bijwerkingen wordt de contraceptiepil in de Verenigde Staten en Japan minder gebruikt.

Het is dan ook een sterk signaal dat Mithra een intentieovereenkomst kon aankondigen met Fuji Pharma, de marktleider in vrouwelijke gezondheid in Japan, voor de ontwikkeling van producten op basis van estetrol in Japan en Zuidoost-Azië. Voor eind 2016 moet de overeenkomst uitmonden in een partnerschap, waarbij Fuji alle ontwikkelingskosten financiert en Mithra uitzicht krijgt op mijlpaalbetalingen.

In Europa en de Verenigde Staten mikt Mithra op commerciële partnerschappen na de voltooiing van de fase III-studies. Met Donesta startte in mei een fase II-doseringsstudie. Daarna is het uitkijken naar de opstart van een fase III-studie in 2018, met mogelijk een commercialisering vanaf 2021. De afgelopen maanden werd begonnen met de rekrutering van de eerste patiënten in de Europese fase III-studie en met een vergelijkbare studie in Noord-Amerika voor Estelle. Beide onderzoeken moeten in de tweede helft van 2018 zijn afgerond. De commercialisering volgt mogelijk in 2019 of 2020.

Generische varianten

Estetrol biedt ook mogelijkheden voor andere behandelingen, zoals tegen infecties en kanker, maar daarvoor is geen eigen financiering gepland. Voor die toepassingen zoekt Mithra partners. Het werkt daarnaast aan drie generische varianten van op hormonen gebaseerde geneesmiddelen op voorschrift: Tibelia (tegen osteoporose en opvliegers), Zoreline (tegen prostaat- en borstkanker) en Myring (contraceptie). Onlangs tekende het bedrijf twee licentieovereenkomsten voor de verkoop van Tibelia in zeven Europese landen. Ook niet te verwaarlozen is de ingebruikname van een eigen state-of-the-artproductiefaciliteit in Flémalle.

Mithra beschikt over voldoende cash om die periode te overbruggen. Bovendien zijn er kansen op partnerschappen voor niet-kernprojecten om de kaspositie te spijzen. Beleggen in individuele biotechbedrijven blijft iets voor ervaren en risicobewuste beleggers.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content