Cospaia

Jan Tindemans, voormalig lid van het directiecomité van De Post, opent een swingend restaurant in Brussel.

In Parijs, Londen of New York doemt het ene na het andere megarestaurant op. Brussel blijft achter. Na de realisatie van Belga Queen (Wolvengrachtstraat 32, tel. 02 217 21 87) in een oude bank zo’n drietal jaar geleden, zag geen enkel grootschalig horecaproject nog het levenslicht.

Maar onlangs opende op de hoek van de Guldenvlieslaan en de Kapitein Crespelstraat (tegenover het Brusselse Hilton-hotel) restaurant & bar Cospaia. Het initiatief voor het eethuis komt van Jan Tindemans. Die liep hotelschool in Koksijde, verdiende zijn sporen in de hotelsector en leidde onder meer de Sabena-hotels, waarna hij als lid van het directiecomité van De Post onder meer verantwoordelijk was voor de introductie van de priorzegel. Momenteel exploiteert hij als zelfstandige al The Kitchen in de Flamant-winkel aan de Brusselse Zavel.

In Cospaia is Jan Tindemans hoofdaandeelhouder met drie vennoten, onder meer kampioen-chocoladebewerker Pierre Marcolini. In de raad van bestuur zetelt ook de vermaarde Brusselse kok Jean-Pierre Bruneau, die werd aangezocht als culinair raadgever.

Aan de realisatie van Cospaia is een jaar gewerkt. De investeringen overtreffen ruim 1 miljoen euro. Het restaurant kwam op de plaats van Chez Adrienne en een fitnesszaal en biedt plaats aan 170 gasten, verdeeld over verschillende ruimtes, die elk afzonderlijk kunnen worden afgesloten voor privé-doeleinden. Aan de kant van de Guldenvlieslaan bevindt zich een prachtig dakterras van 180 vierkante meter.

Het monumentale gebouw uit 1800 omvat diverse barokke ruimtes met fraaie parketvloeren en schitterende plafonds. Die vertrekken werden onder handen genomen door de internationale vormgever Marcel Wolterinck (Laren/Nederland). De sobere kleuren en de serene luxe stralen rust uit, die wordt onderbroken door een zestal reusachtige foto’s van gesluierde vrouwen die het eetgebeuren vanachter hun boerka gadeslaan.

Wij zaten tussen een kosmopolitisch publiek, met opvallend veel Vlamingen. Spijtig dat de obers aan onze tafel vooral Frans spraken.

Er kwamen twee voorgerechten: twee grote sint-jakobsschelpdieren op een bed van in boter gestoofde prei, zoals vroeger gepresenteerd in een schelp onder deksel van bladerdeeg (14 euro) en carpaccio van rundvlees volgens het originele recept van Giuseppe Cipriani (12 euro). Als hoofdgerecht waren er reepjes van in boter gebakken zeetong, opgediend met kasteelaardappelen, krokante groenten en de geconcentreerde smaken van gebakken miniwitlof (28 euro). Van onder de kurk kwam een goed gemaakte Chileense Los Vascos Chardonnay, domaines Barons de Rothschild 2005 (28 euro) en om af te sluiten, was er chocoladetaart met ijs van amandelmelk (8,5 euro).

De ooit zo inventieve Jean-Pierre Bruneau speelt in Cospaia op zeker, wat betekent dat de smaak domineert en de verrassing uitblijft. De prijzen maken Cospaia wel toegankelijk voor een groot publiek.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content