Corona Safe Ticket op de schop

Roeland Byl

Morgen treedt de coronabarometer in werking. Op 1 maart worden de regels voor het Corona Safe Ticket (CST) strenger. Zonder boosterprik verliest een vaccinatiecertificaat zijn geldigheid, tenzij je minder dan vijf maanden geleden bent gevaccineerd. De geldigheid van een herstelcertificaat, voor wie besmet raakte, krimpt tot vier maanden.

Die verstrengingen komen op een moment dat de covid-epidemie in Europa stilaan een endemische fase ingaat. Dat zou de coronapas overbodig moeten maken. Premier Alexander De Croo mag dan wel beloven dat zijn ploeg de coronapas geen dag te lang wil laten bestaan, een duidelijke exitstrategie is er vooralsnog niet. De coronapas blijft zelfs een cruciaal onderdeel van de coronabarometer.

Coalitiepartner Vooruit pleit voor een 1G-beleid waarbij ongevaccineerden worden uitgesloten van het openbare leven. Een strategie waarvoor na Oostenrijk nu ook Frankrijk heeft gekozen. Het CST krijgt daarmee de contouren van een verkapte vaccinatieverplichting. Dat is betreurenswaardig.

Bij de invoering leek het erop dat de coronapas zowel een drempel voor het virus als een aansporing voor vaccinatie kon zijn. Helaas werd gaandeweg duidelijk dat ook wie gevaccineerd is, het virus kan verspreiden. Het CST vervelde tot een promotiemiddel om mensen aan te zetten zich te laten vaccineren. Niet het meest effectieve instrument, want in enkele maanden is de vaccinatiegraad amper gestegen.

Er zijn meer redenen om het CST de komende weken te laten uitdoven dan om de voorwaarden te verstrengen. Dat de regering-De Croo daar niet voor kiest, maakt haar aura van betrouwbaarheid wat kleiner. Om iedereen alsnog gevaccineerd te krijgen, is een vaccinatieplicht een transparanter beleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content