‘Corona gaat blijven duren’

Piet Vanthemsche

Piet Vanthemsche is covoorzitter van de Economic Risk Management Group, de werkgroep die onze economie in de coronacrisis overeind moet houden. Volgens hem bestaat er geen nulrisico op besmettingen en doden. “We moeten keuzes maken. Elke keuze heeft een prijs.”

De Belgische economie kromp in het tweede kwartaal met ruim 12 procent. Het consumentenvertrouwen is historisch laag. Jean-Luc Gala, het hoofd van het Brusselse universitaire ziekenhuis Saint-Luc, vindt dat “absurde maatregelen onze economie kapot maken”.

PIET VANTHEMSCHE. “Zowel het vertrouwen van de consumenten als de bedrijven is historisch laag. Maar België is geen eiland. De pandemie rolde wereldwijd als een tsunami over ons heen. Met onze cijfers zitten we rond het gemiddelde van de Europese Unie. We doen het zelfs niet zo veel slechter dan Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk sprong initieel soepeler om met corona. Het gevolg? De economie klapte daar met ruim een vijfde in elkaar. Er is een consensus onder economen dat de landen die de coronacrisis het hardst aanpakten, ook sneller een economische heropleving moeten zien. Al moet je altijd oppassen met prognoses van economen.”

En toch lijkt de aanpak van Duitsland en Nederland verstandiger.

VANTHEMSCHE. “Belgen hebben een lichte neiging tot masochisme. Ook in Duitsland wordt geklaagd over de chaotische aanpak. Elke deelstaat voert zijn beleid. Het is vooral jammer dat de Europese Commissie in de kortetermijnaanpak van de crisis, van maart tot mei, volledig in gebreke bleef. De coördinatie van de volksgezondheid behoort ook niet tot de bevoegdheden van de Commissie. Daaruit moeten we lessen trekken. Maar het grote probleem voor onze regering is de onzekerheid over het virus. Je maakt keuzes, terwijl er steeds nieuwe inzichten over het virus komen. Anders zou je veel beter gerichte maatregelen kunnen nemen. Want dit gaat blijven duren. Er zullen nog opstoten komen. Daarom moeten we nu werken aan een stabiel pakket van maatregelen die het virus kunnen indijken en die we lang kunnen volhouden.”

Het risico is een blijvende verlamming en verstarring van onze economie. We leggen toch ook het autoverkeer niet plat omdat er doden vallen?

VANTHEMSCHE. “We hebben onze economie nooit lamgelegd. Onze havens en cruciale sectoren bleven in volle lockdown ook draaien. Het virus tot nul beperken is een illusie. Elke keuze heeft een prijs. De sociale prijs is dat het verenigingsleven zo goed als volledig is stilgevallen. Daar moeten we goed over nadenken. De prijs voor de volksgezondheid betekent meer besmettingen en doden. Kunnen we het onderwijs nog eens een jaar stilleggen? Nee, dat kan niet.”

Vooral de culturele sector zit met de handen in het haar.

VANTHEMSCHE. “De cultuur- en evenementensector zal het langst lijden onder de maatregelen. We zullen daarin toch creatief en inventief moeten zijn. Uiteraard moeten we die sectoren weer een perspectief bieden. Al zal dat misschien weinig opbeurend zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content