CONVERGENTIE IN DE FEITEN

VIER NIEUWE PRODUCTEN

brengen vaste en mobiele telefoon dichter bij elkaar.

Vanaf 30 november zullen de klanten van Belgacom en Proximus gebruik kunnen maken van één enkele boodschappendienst voor GSM en vaste telefoon ( MultiMail). Men zal zowel met de vaste telefoon als met de GSM berichten kunnen beluisteren. Men kan ook twee verschillende begroetingen opnemen. De raadpleging van de dienst zal tegen het zonale tarief of tegen het GSM-GSM tarief worden gefactureerd, naargelang van het gebruikte toestel.

Belgacom heeft bij wijze van test op 4 november de Duet-dienst gelanceerd, die de klant de mogelijkheid geeft om zijn vaste en mobiele telefoon via één reeds bestaand nummer met elkaar te integreren. De oproepen naar dit nummer komen aan op de GSM, als die ingeschakeld is, of op het vaste toestel als de GSM uitgeschakeld is. Wanneer ook de vaste telefoon niet antwoordt, gaat de oproep naar een stembus. Bij Duet kost de convergentie geld, en niet weinig: voor bedrijven 1996 frank voor de activering + 1694 frank per maand + doorschakelingen ten koste van de beller. Particulieren betalen 1500 frank + 1050 frank per maand + de kosten van de oproep. Deze dienst wordt fel onder vuur genomen door Mobistar, dat protesteert omdat Duet het huidige vaste Belgacomnummer van de klant als enige nummer gebruikt. Dat is een ernstige concurrentievervalsing, zodat de mobiele operator een klacht heeft ingediend op Europees niveau en bij de regulerende overheid ( BIPT). Mobistar eist dat het Duetnummer een nieuw telefoonnummer zou zijn in plaats van het bestaande vaste nummer, opdat de concurrenten op voet van gelijkheid zouden staan. Een kort geding zal pas in januari worden behandeld.

Mobistar wil in het eerste trimester van 1999 een vergelijkbare dienst lanceren ( m’follow me). Elke oproep die op de mobilofoon binnenkomt, zou doorgeschakeld kunnen worden naar één of meer vaste of mobiele nummers die men vooraf heeft gekozen. Als geen enkel nummer opneemt, gaat de oproep naar de boodschappendienst. De prijs is nog niet bekendgemaakt.

Mobistar kondigt bovendien een echte filterservice voor GSM aan ( m’call filtering). Momenteel kan men niet alle bellers identificeren voor men opneemt. Veel gebruikers vragen echter om identificatie. Bij het nieuwe systeem wordt elke beller verzocht (als de persoon die opgebeld wordt de functie heeft geactiveerd) zijn identiteit kenbaar te maken. De ontvanger weet binnen de twee seconden wie hem belt en kan dan ofwel opnemen, ofwel het bericht naar de boodschappendienst sturen. Een tweede optie van deze dienst is een toegangscode waarmee de beller de opgebelde persoon kan bereiken, zelfs wanneer alle oproepen naar de boodschappendienst worden doorgeschakeld.

Frédéric Mahoux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content