ConTeyor maakt herbruikbare chirurgische mondmaskers

ORM VERBERNE "We hopen voor een echte verandering op de markt te zorgen."

Het verpakkingsbedrijf conTeyor noemt zich het eerste Belgische bedrijf dat een duurzaam alternatief voor het wegwerpmasker heeft ontwikkeld, dat aan de Europese normen voldoet.

“Mondmaskers zijn een interessante nieuwe markt, ook op lange termijn”, stelde Orm Verberne, de CEO van het Belgische verpakkingsbedrijf conTeyor, begin september in Trends. Sinds de uitbraak van de coronapandemie produceert het bedrijf in Europa en Noord-Amerika herbruikbare communitymaskers voor de zakelijke markt. Nu breidt conTeyor zijn gamma uit met een herbruikbaar chirurgisch mondmasker (type I) dat voldoet aan de Europese norm.

“Die stelt dat het masker 95 procent van de deeltjes die zo groot zijn als een bacterie, moet tegenhouden. De weerstand die de gebruiker ervaart, moet kleiner zijn dan 40 pascal per vierkante centimeter. Ons herbruikbare en wasbare chirurgische masker voldoet aan beide criteria”, zegt Verberne. ConTeyor liet meer dan 150 testen uitvoeren bij gecertificeerde labo’s. Het bedrijf heeft een patent aangevraagd.

Verberne ziet in de ziekenhuiswereld veel belangstelling voor zijn duurzame, herbruikbare chirurgische masker. “Duurzaamheid zit in ons DNA. Met dit product hopen we voor een verandering op de markt te zorgen”, zegt Verberne. “De sector wordt zo ook minder gevoelig voor tekorten.”

Het ontwikkelingsteam van conTeyor werkt ook voort aan de filtereigenschappen van de herbruikbare communitymaskers. “Ons nieuwe herbruikbare communitymasker is nu ook getest op zijn effectiviteit tegen virussen zoals het coronavirus. Ons masker haalt de norm van de American Society for Testing and Materials”, claimt Verberne.

Maskers op lagere scholen

Nu de lagere scholen weer open zijn, gaan er stemmen op om ook 6- tot 12-jarigen aan te moedigen een mondmasker te dragen, al betwijfelt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano of jonge kinderen een mond-neusmasker correct kunnen dragen. Producenten zoals conTeyor hebben herbruikbare mondkapjes voor kinderen in hun aanbod en er zijn ook chirurgische maskers voor kinderen op de markt. Verscheidene webshops bieden ze aan en ze zijn beschikbaar in de apotheek.

Ook Moderna-vaccin is doeltreffend

Naast het coronavaccin van Pfizer en BioNTech blijkt ook het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf Moderna heel doeltreffend te zijn. Volgens de tests van het bedrijf werkt het vaccin in 94,5 procent van de gevallen. Uit het onderzoek bij 30.000 personen blijkt dat er nauwelijks nog sprake is van besmettingen met symptomen. Meer data over het onderzoek volgen later deze maand.

‘Tweede golf heeft minder impact’

KBC Groep maakte in het derde kwartaal 697 miljoen euro winst. Dat goede resultaat komt voort uit een combinatie van hogere inkomsten en lagere kredietprovisies in vergelijking met het tweede kwartaal. KBC nam in het derde kwartaal maar voor 52 miljoen euro provisies voor kredieten met afbetalingsproblemen, tegenover 845 miljoen euro in het tweede kwartaal. De bank herhaalde haar prognose dat ze in 2020 uitkomt op 1,1 miljard euro kredietprovisies. De tweede coronagolf is volgens Johan Thijs, de CEO van KBC Groep, niet te vergelijken met de eerste. “De lockdown light zal enkel het herstel vertragen. De impact is niet te vergelijken met die van de eerste golf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content