CONSULTANCY. GEEN SHERLOCK HOLMES

De 48-jarige Ronny van den Boom heeft het Wetterse bouwbedrijf Pieters-De Gelder (PDG) weer op het goede spoor gezet. Een jaar lang was de Antwerpenaar van den Boom aktief bij PDG als interimmanager. Hij werkte er in opdracht van de Limburgse Participatiemaatschappij (LPM), die het felbesproken PDG-dossier had overgeërfd van KS.

Het vertrek van de top-drie, met onder andere gedelegeerd bestuurder Marie-Jeanne Pieters-Becaus, naar de konkurrentie, en andere familiale spanningen, duwden samen met de KS-smet op het bedrijf, PDG in de problemen. Ronny van den Boom zette alle neuzen weer in dezelfde richting en loste de problemen met de bankiers een gevolg van het verleden op. “Ik heb de LPM overtuigd dat PDG opnieuw een rendabel bedrijf is, ” zegt hij. “LPM heeft er dan ook nieuw geld ingestopt. Er komt ook weer toenadering tussen de verschillende aandeelhouders. Mijn rol hier is uitgespeeld. “

Ronny van den Boom studeerde TEW aan de KU-Leuven. Nadat hij in ’70 afstudeerde, ging hij werken bij het revisorenbureau Berger, Block, Kirschen, Schellekens. Van den Boom merkte al snel dat een baan als Sherlock Holmes hem niet zinde. “De job van revisor eindigde waar mijn interesse begon. Ik wou niet kontroleren, wel managen, ” zegt hij. En de jonge Antwerpenaar verhuisde half jaren zeventig naar de Gom Antwerpen. Daar mocht hij het geld beheren dat de Gom had gekregen om een participatiepolitiek te voeren.

Toen in 1980 de Gimv werd opgericht en de Goms hun participatietaak moesten overdragen, was het de logika zelve dat Ronny van den Boom mee overstapte. Hij behoorde tot het startviertal dat onder Gerard Van Acker en Raynier van Outryve d’Ydewalle de Gimv vorm zou geven : Rik Branson, Marc Ooms, Paul Van De Perre en Ronny van den Boom.

Van den Boom zou een zevental jaar bij de Gimv blijven. “Ik heb me vooral beziggehouden met bedrijven in moeilijkheden, de zogenoemde derde funktie van de Gimv, participaties voor rekening van de overheid. Het voordeel was dat het altijd om kontroleparticipaties ging en dat je een grote inbreng in het management had. Daar heb ik echt de smaak te pakken gekregen van het managen. ” Zijn eerste ervaring deed hij op bij Allard in Turnhout, waar hij een tijd interimmanager was.

Toen in ’87 de Limburgse Investeringsmaatschappij (Lim) werd opgericht, werd Ronny van den Boom gevraagd dit nieuwe orgaan mee op de sporen te zetten. Uiteindelijk werd hij er financieel direkteur.

Van den Boom : “Na al de problemen in Limburg, heb ik me vorig jaar afgevraagd wat nog de toekomst was van de Lim en mijn rol daarin. Mijn konklusie was eens te meer dat mijn grootste affiniteit in het managen lag. ” Het gevolg : Ronny van den Boom vestigde zich als zelfstandige om voor LPM en anderen opdrachten van interimmanagement te verrichten. Hij doet dit via de NV Kerfi. Ker betekent “huis” in het Bretoens. En dat heeft hij van zijn Bretoense vrouw geleerd. Maar of Kerfi hem meer thuis brengt, is een andere vraag.

RONNY VAN DEN BOOM (KERFI) Pieters-De Gelder weer op het juiste spoor gezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content