CONFRONTATIE

Momenteel spitst de wereldpers de aandacht toe op de Kosovaarse tragedie. Terecht. Een boek als Wereld in beroering van de Vlaamse globetrotter Reginald Hoyaux maakt ons erop attent dat er ook in andere oorden drama’s en zelfs genocides plaatsvinden. Dit doet hij niet om het Balkan-conflict te minimaliseren. Het boek werd overigens vorig jaar al afgerond. Wereld in beroering is een pijnlijk panorama van egoïstische ontwikkelingshulp, grootschalige misdaad en gruwelijke schendingen van de mensenrechten. Zelden legde een zo breed opgezet, globaal fresco zoveel cynisme, wanhoop, desillusie en pessimisme bloot. Toch weerstaat Hoyaux de drang om dan maar te vluchten in modieuze ironie, arrogant sarcasme of calculerend cynisme.

Die houding maakt hem ook tot een wat eigengereid en misschien wel eenzame figuur temidden van het hedendaagse mediacircus. Hoyaux wikt en weegt zijn woorden immers niet altijd om er zeker van te zijn dat ze op applaus onthaald zullen worden in de zelfverklaarde topsalons van de wereldverbeteraars. Hij reist, ziet, ervaart, analyseert en brengt verslag uit. Dat hij zich daarbij af en toe laat meeslepen door emoties en de koele objectiviteit het wel eens moelijk krijgt, geeft hij grif toe. Maar je krijgt tenminste een eerlijk en doorleefd verslag, geen tekst die vooraf minutieus getoetst is aan de obligate politieke correctheid en de reacties van de spraakmakers-van-het-ogenblik.

Vooral over de onderdrukking van Tibet haalt Hoyaux zwaar uit. Tibet loopt overigens als een rode draad door zijn zwerversleven. Nochtans is hij niet de zoveelste verwende westerse rugzaktoerist die zijn portie voorgekauwde spiritualiteit komt opsnuiven in het armoedige bergstaatje, maar een mensenrechtenactivist die de ogen van de wereld wil openen voor de (trage maar zekere) genocide die China er aanricht. Zijn ontmoetingen met de Dalai Lama (die dezer dagen in België te gast is) moeten dan ook in deze optiek gezien worden. Zijn inzet voor dit volk liet Hoyaux onder meer al duidelijk opmerken in zijn boek 25 eeuwen Tibet.

Wereld in beroering is een aaneenschakeling van (menselijke en politieke) beschouwingen en getuigenissen over en in een lange rij ontwikkelingslanden van erg uiteenlopende aard en regime. Naast de seksindustrie, de macabere handel in organen van vermoorde kinderen en lugubere dictaturen, heeft hij ook een scherp oog voor mislukte en frauduleuze ontwikkelingsprojecten. Naar de toekomst toe heeft Hoyaux vooral veel vragen over de evolutie van China en tal van islamitische landen. Een confronterend boek.

Reginald Hoyaux, Wereld in beroering. CP, 552 blz., 995 fr. ISBN 9057200724. Idem, 25 eeuwen Tibet. CP, 557 blz., 995 fr. ISBN 9057200015.

LDD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content