Condor neemt tapijtproducent Ralux over

De Nederlandse textielgroep Condor neemt de Belgische tapijtproducent Ralux over. Ralux – met vestigingen in Dilsen-Lanklaar en Hamme – behoort tot de Italiaanse familiale textielgroep Radici Group. “Momenteel loopt de due diligence,” bevestigt algemeen directeur Marc Uleman. “Vermoedelijk wordt de operatie midden juli afgerond.”

Door de overname wordt de Condor Group in Nederland zowel qua volume als qua omzet de grootste tapijtgroep. De groep werd pas in 1992 opgericht door de broers Gerrit en Jan Hoekman, en boekte in 2005 een omzet van 260 miljoen euro. Condor wil een actieve rol spelen in de consolidatie van de textielsector. Met de overname wordt de groep tevens een belangrijke Europese speler in het segment van de zachte vloerbekleding. Condor zou nu goed zijn voor een capaciteit van 110 miljoen vierkante meter tapijt op jaarbasis.

Ralux werd begin jaren zeventig opgericht door Radici, maar behoort niet langer tot de kernbusiness van de groep. Ralux, dat 240 werknemers telt, zette in 2005 een omzet neer van 62 miljoen euro. Het bedrijf is actief in het hogere segment: tapijt met een hogere toegevoegde waarde. Paradepaard van Ralux is de Millitroninstallatie. De computergestuurde productielijn kan om het even welk motief of beelddesign op tapijt aanbrengen. Dergelijke tapijten zijn erg in trek in de contractmarkt, bij hotels die tapijt met een eigen logo wensen. Ook Kinepolis en Disney World Parijs staan op de klantenlijst. In de vestiging in Hamme worden onder meer tapijtruggen geproduceerd. Jaarlijks gaat zo’n 25 miljoen vierkante meter tapijt de deur uit. Ralux wordt samengevoegd met Condordochter Ossfloor, waar Marc Uleman de leiding neemt en de integratie in goede banen moet leiden. Tegelijk wordt de productie bij Ossfloor afgebouwd, waardoor zo’n 70 banen zouden sneuvelen. Bij Ralux zorgt de overname dan weer voor een toename van 20 tot 30 banen. “Ossfloor ligt ingebed in een woonwijk en kan moeilijk uitbreiden,” verklaart Uleman.

Radici, dat in vijftien landen opereert en met 5000 werknemers ruim 1 miljard euro omzet genereert, is actief in de chemie, energie en textiel. Textiel zou zo’n 17 % van de groep uitmaken. Met Ralux kwam de garendivisie van de groep steeds meer in het vaarwater van zijn klanten terecht, wat op termijn onhoudbaar bleek. President van de groep is Angelo Radici, nazaat van Pietro Radici, die in het begin van vorige eeuw begon met de verkoop van dekens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content