Computermusts voor elke zakenman

U brengt allicht heel wat tijd door aan uw computer en waarschijnlijk vergezelt hij u ook op menige verplaatsing. Om nog meer nut te halen uit uw pc heeft Trends een aantal musts geselecteerd, apparaatjes die u het leven gemakkelijker moeten maken.

1 Gegevensoverdracht Mobiliteit is een belangrijke factor in elke professionele omgeving. U beschikt dan ook waarschijnlijk over een draagbare computer. Als u thuis echter vooral met een vaste computer werkt, zit u met het probleem van het overbrengen van de gegevens. Sommige daarvan bevinden zich op uw desktop, andere op uw laptop, en het is niet gemakkelijk om dat allemaal te overzien. Hetzelfde probleem rijst bij de uitwisseling van bestanden tussen pc’s – bijvoorbeeld onder collega’s – als die niet in een netwerk zitten. Gelukkig zijn er oplossingen bij de vleet.

USB-sticks. Er bestaan een heleboel geheugenstaafjes die op een USB-poort kunnen worden aangesloten. Er kan informatie op opgeslagen worden en u kunt ze altijd bij u hebben om ze op om het even welke computer te kunnen lezen. Een paar jaar geleden waren USB-sticks met een geheugen van 64 of 128 Mb gebruikelijk, maar de nieuwe sticks bieden tegenwoordig minstens 256 Mb en halen zelfs probleemloos 512 Mb of 1 Gb als ze gebruik maken van de flashtechnologie.

Sommige merken gaan nog een stap verder. LaCie biedt sticks aan die iets groter zijn dan een creditcard en uitgerust werden met geheugens van 4, 6 of 8 Gb. Eigenlijk gaat het daarbij om harde schijven in miniformaat, die dus geen gebruik maken van flash. Een geheugen van 8 Gb kost 129 euro.

De echte nieuwigheid schuilt echter niet alleen in het aanzienlijk opvoeren van het geheugen. De USB-sticks van vandaag dienen niet meer alleen om bestanden (foto’s, muziek, tekst enzovoort) op te slaan, ze bevatten tegenwoordig ook toepassingen. Ze vormen op die manier een soort draagbaar kantoor dat uw bestanden en uw favoriete programma’s bevat. Het werkt allemaal heel eenvoudig: u steekt de stick in de USB-poort en opent met de ‘startknop’ het bijbehorende programma. U kunt op die manier toepassingen opstarten die aangepast zijn aan de U3-standaard van de sticks. Het gaat dan onder meer om MSN om te chatten (met de Trilliansoftware), Skype om te telefoneren, Firefox om te surfen en OpenOffice om te werken met tekst en tabellen.

Maar wat hebt u eraan dat u die toepassingen kan meenemen? U krijgt dan de zekerheid dat u ze op elke pc kunt gebruiken. Stel u voor dat u zich in een hotelkamer bevindt waar er wel een internetaansluiting is, maar dat daarop geen MSN geïnstalleerd is. Met uw ‘intelligente’ USB-stick hoeft u zich geen zorgen te maken. Bovendien laat u geen enkel spoor na, want u werkt rechtstreeks op de USB-stick en laat dus niets achter op de pc die u gebruikt. Sandisk is een van de pioniers van die technologie. De ‘Cruzer Titanium U3’-stick beschikt over die functies en biedt 1 of 2 Gb voor 60 of 100 euro.

Externe harde schijven. Als u niet genoeg heeft aan een USB-stick en u wilt grote hoeveelheden gegevens transporteren (films, muziek enzovoort), dan moet u een externe harde schijf nemen. Dergelijke schijven bieden een groot aanvullend geheugen dat eveneens op de USB-poort wordt aangesloten.

Externe harde schijven bieden verschillende voordelen. Niet alleen beschikken ze over een grote opslagcapaciteit, ze vormen ook een oplossing voor het beschermen van uw gegevens. U kunt bijvoorbeeld uw documenten systematisch opslaan op de externe harde schijf zodat u beveiligd bent tegen een eventuele blokkering van uw besturingssysteem.

Er zijn twee grote soorten harde schijven. De ene soort biedt vooral ‘mobiliteit’. Deze apparaten zijn klein en hebben geen stroomvoeding nodig (ze halen de nodige energie rechtstreeks uit de USB-poort). Ze zijn dan ook ideaal voor op reis. Voorbeelden zijn onder meer de ‘One Touch III’ en de LaCie 100 Gb. De prijs varieert van 120 tot 150 euro. Doorgaans plafonneert het geheugen op 100 Gb, al halen sommige schijven ook wel 160 Gb.

Daarnaast is het mogelijk om schijven met een capaciteit van 500 Gb te vinden, een kolossaal geheugen. Maar die zijn groter en moeten langs het stroomnet gevoed worden. Ze zijn minder praktisch om te vervoeren, maar kunnen wel hun nut bewijzen bij langere verplaatsingen of gewoon als permanente veiligheidsoplossing naast uw pc. In die categorie van ‘reuzengeheugens’ beschikt de LaCie d2 over 500 Gb, wat een pak meer is dan de meeste computers.

Sommige harde schijven springen eruit. Zo wordt de toegang tot de ‘Safe mobile hard drive’ van LaCie beveiligd door biometrie. U moet er open kaart mee spelen en uw vingerafdruk laten herkennen. Hetzelfde merk biedt ook ‘terreinharddisks’ aan die zich onderscheiden door hun design in aluminium en het kleurige rubber.

Transferhulp. Tijdens sommige verplaatsingen wilt u de inhoud van een bepaald geheugen (een camera, een draagbare harde schijf of een USB-stick) misschien wel overbrengen op uw eigen USB-stick of op een ander opslagapparaat. Dat is een eenvoudige operatie als u een pc bij de hand hebt. Als dat niet het geval is, wordt het heel wat heikeler. Toch zijn er een aantal kleine apparaten die deze mogelijkheid bieden.

De ‘On the go copy box’ van Sitecom, bijvoorbeeld, werkt op drie AAA-batterijen en heeft twee USB-bussen, de ene voor de bron, de andere voor de bestemming. U drukt gewoon op ‘copy’ en de operatie schiet in gang.

2 Sla uw adressen op Verzamelen de tientallen naamkaartjes van uw klanten en professionele contacten alleen maar stof op uw bureau? De Belgische onderneming Iris heeft een oplossing uitgewerkt om ze op te slaan op uw computer, zodat u kunt beschikken over een databank van uw kennissenkring: de Iris Card Reader Pro. Het toestel ziet eruit als een miniscanner waardoor u de kaartjes van uw contacten kunt laten glijden. Als u ze ingescand hebt, kunt u op die manier een volledig adressenboekje samenstellen op uw pc. De voordelen van dat systeem zijn dat u enerzijds beschikt over een ‘foto’ van het ingescande kaartje en anderzijds over de gegevens die in een database gegoten worden. Het meegeleverde programma (Cardiris) herkent de informatie en slaat ze automatisch op. Toch is een kleine controle nooit weg. Voor eenvoudige kaarten werkt de herkenning perfect, maar er ontstaan soms problemen als er speciale lettertekens gebruikt werden of als er te veel kleuren of vormen zijn. Afhankelijk van de druk van de kaarten, kan het ook zijn dat een deel van de lettertekens niet ingelezen wordt. U kunt echter de automatische codering op een eenvoudige wijze aanvullen of aanpassen.

Het systeem zorgt niet alleen voor meer plaatsruimte, het levert ook een doeltreffende zoekrobot op. U kunt er contacten mee terugvinden op basis van de naam, de voornaam, de straatnaam of de onderneming. De Iris Card is efficiënt en neemt niet al te veel tijd in beslag zodra het gros van uw kaarten ingelezen is. U kunt bovendien met de Iris Card alle opgeslagen informatie naar andere beheersprogramma’s zoals Outlook of Address Book exporteren, of zelfs naar uw pda.

3 Tv op de pc Als u ooit eens een stil moment hebt tijdens uw verplaatsingen, kunt u ook televisie kijken op uw pc. Dat kan zelfs zonder verbinding met het internet. U kunt namelijk een kleine tuner aansluiten op (alweer) uw USB-poort om zo digitale televisie te ontvangen. Er zijn verschillende merken actief in dat segment. Zo werkt het: u koppelt gewoon de tuner aan uw computer, sluit er de kleine antenne op aan die meegeleverd wordt en installeert het gepaste programma. Als u dat gedaan hebt, moet u de software opstarten om op te zoeken welke zenders beschikbaar zijn op de tuner. In België zouden dat er minstens vijf moeten zijn: Eén, Ketnet, La Une, La Deux en RTBF-Sat. Het volstaat om op een van de gevonden zenders te klikken om het programma te kunnen bekijken. De beeldkwaliteit is niet slecht, maar verwacht zeker geen hoge definitie. Soms geraakt het beeld gestoord of stokt het. Maar het blijft niettemin aangenaam kijken. U kunt de tv-beelden rechtstreeks opnemen op uw pc, maar de bestanden zijn vrij zwaar. U kunt ook schermafdrukken maken.

Thuis verdient het aanbeveling om aan te koppelen aan de kabel van uw teledistributie (in plaats van de bijgeleverde antenne) zodat u alle digitale zenders die in België beschikbaar zijn kunt bekijken. Voor zover natuurlijk het interessant is om uw tv-scherm in te ruilen voor dat van uw pc…

In andere landen, zoals Frankrijk en Duitsland, heeft een dergelijk toestel meer zin omdat het zenderaanbod er ruimer is dan bij ons. Het kan dus nuttig zijn als u op verplaatsing bent en er geen tv in de buurt is.

4 Uw vinger als wachtwoord Paswoorden onthouden voor toegang tot websites of toepassingen is tegenwoordig verleden tijd. Het volstaat voortaan om over een bruikbare wijsvinger (of om het even welke andere vinger) te beschikken.

Yubee is een toestelletje voor biomedische herkenning dat ontwikkeld werd door de Franse onderneming Zefyr. Het kan langs de USB-poort gekoppeld worden aan uw computer en speelt dan voor portier. De software van het apparaat slaat immers alle wachtwoorden gecodeerd op en werkt als tussenpersoon: zodra uw vingerafdruk herkend is, geeft hij automatisch het passende wachtwoord door aan de site die u wilt bezoeken zodat u zich toegang kunt verschaffen. Gedaan met de massa post-its aan de linkerkant van uw scherm of de vernuftig weggestopte file in de mappen van uw computer. Gewoon de vinger even opleggen en alle deuren gaan open.

Yubee werkt bovendien perfect met Firefox en andere browsers en is dus niet beperkt tot Internet Explorer. Prijs: 50 euro.

5 Een USB voor alle werk De meeste toestellen die op uw computer kunnen worden aangesloten, maken tegenwoordig gebruik van de USB-bus: modems, printers, scanners, externe harde schijven, camera’s enzovoort. De USB is de universele contactdoos geworden. In zoverre zelfs dat de vier contactpunten die op uw pc voorzien zijn soms niet volstaan. Gelukkig zijn er ook ‘USB-hubs’ verkrijgbaar, een soort van dominostekkers voor USB dus. U kunt daarmee het aantal toegangspunten tot uw pc opvoeren. D-Link biedt bijvoorbeeld een hub met 7 USB-ingangen aan en u kunt ook verschillende hubs aan elkaar koppelen, iets wat steeds nuttiger blijkt…

Christophe Charlot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content