Competitiegeest

Didier De Vooght, onze Europese kampioen bij de amateurs, beëindigt weldra zijn universitaire studies in Amerika en stapt over naar de profs.

Met zijn Europese titel bij de amateurs, vorige zomer in Zwitserland behaald, zette de 24-jarige Didier De Vooght de kroon op het werk. De student-golfspeler, die een beurs op zak heeft van de Ohio State University, rondt momenteel zijn studies sociologie af. “Ik heb helemaal geen angst voor mijn laatste examens”, vertelt Didier ons tijdens een transatlantisch telefoongesprek. “Ik heb mijn vier selectiejaren voor golf achter de rug en heb me goed kunnen voorbereiden op mijn academische eindspurt.”

Natuurlijk mist hij nu de interuniversitaire competities. “Maar aan de andere kant zijn vier jaar aan dat ritme wel genoeg geweest. Het is vermoeiend om voortdurend de Verenigde Staten te doorkruisen, naast de studies en de trainingen die soms wel erg zwaar waren. Tijdens competitieloze weekends stonden we elke dag om 5 uur op om twee keer 18 holes af te werken. Maar als ik het te herdoen kreeg, deed ik precies hetzelfde. Ik ben naar een hoger niveau doorgestoten. Van Plus 2 (nvdr: twee onder par als handicap) ben ik geëvolueerd naar Plus 4. Ik heb enorm veel ervaring opgedaan. Niet zozeer op technisch vlak, want uiteindelijk is het spelletje overal hetzelfde. Maar ik heb wel aan competitie-spirit gewonnen. In België zijn er maar een stuk of vijf die een toernooi kunnen winnen. Hier stonden er telkens minstens vijftig klaar!”

Van vorige zomer onthouden we niet alleen zijn overwinning in het Europees kampioenschap, maar ook het Omnium van Waregem waar hij de tegenstand overvleugelde en vijf slagen vóór Jérôme Theunis uitkwam.

Momenteel stomen een tiental jonge Belgen zich klaar aan de Amerikaanse universiteiten. Didier was echter de eerste, de pionier. “Het idee kwam bij mij op in 1991, tijdens een toernooi in Europa, dat georganiseerd werd door de gewezen Amerikaanse profspeler Doug Sanders. Bij de uitreiking van de prijzen beklemtoonde Sanders dat talentvolle jonge golfspelers voorrang zouden moeten geven aan hun studies.”

De Ohio State University kan bogen op een mooie golftraditie: beroemde spelers als Jack Nicklaus, John Cook en Tom Weiskopf staan op hun inschrijvingslijsten. Didier heeft één individueel universitair toernooi gewonnen. Maar belangrijker nog is dat hij in ’97 met zijn team beslag legde op de 4de plaats in de nationale rangschikking. En dat terwijl Ohio al twintig jaar niet meer in de top-5 was geraakt!

Op 20 maart zal Didier klaar zijn met zijn studies. Hij komt dan terug naar België om opnieuw voluit te gaan trainen bij zijn club Royal Antwerp. In juli, na de British Open, wordt hij prof en wil hij proberen zich via de Challenge Tour of de Qualifying School te selecteren voor de European Tour ’99. “We zien wel of het zal lukken”, besluit hij. “Maar ik weet zeker dat ik op mijn 24ste de ideale voorbereiding heb genoten om de stap naar de profs te zetten.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content