‘Communicatie creëert vertrouwen’

Mauro Convall, een jonge directeur patiëntenzorg van een ziekenhuisnetwerk, mocht een jaar optrekken met Tom Heyman, de CEO van een van de belangrijkste farmabedrijven van de wereld. Het werd voor beiden een boeiende ontdekkingstocht.

MAURO CONVALL (36) – TOM HEYMAN (58)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

MAURO CONVALL: “Ik ben directeur patiëntenzorg in ZNA Middelheim. Onze campus maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk Antwerpen. Ik stuur ongeveer 1200 verpleegkundige, verzorgende en paramedische medewerkers aan. Ik ben ook voorzitter van het lokale directiecomité, dat de ambitie van ZNA probeert vorm te geven in het campusbeleid. We krijgen jaarlijks ongeveer 50.000 patiënten over de vloer.”

TOM HEYMAN : “Ik ben sinds eind 2008 gedelegeerd bestuurder van Janssen Pharmaceutica in België. Daarnaast ben ik Global Head Business Development van Johnson & Johnson. Met mijn team ben ik verantwoordelijk voor overnames, licenties en samenwerkingen. Ik werk al 32 jaar voor Janssen Pharmaceutica, ik heb nooit elders gewerkt. Ik verdeel mijn tijd tussen de Verenigde Staten en België.”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

MAURO CONVALL: “Ik vond het een ongelooflijke kans om begeleid te worden door een ervaren leider uit een andere sector. Je kunt je op die manier een spiegel voorhouden, je krijgt vragen, opmerkingen, feedback die je anders niet zou krijgen. Het is nuttig je ter discussie te stellen en jezelf uit te dagen, om je verder te ontwikkelen. Ik geloof ook sterk in de kruisbestuiving van verschillende sectoren.”

TOM HEYMAN : “Ik coach geregeld jonge managers in ons bedrijf. Het is wel de eerste keer dat ik mentor ben van iemand buiten het bedrijf. We hebben een credo bij Janssen Pharmaceutica. Een van onze waarden is dat we zorg moeten dragen voor de gemeenschappen waarin we actief zijn. Het klikte meteen met Mauro. Hij is een heel open persoon die uit wat hij ziet snel de dingen haalt die hij zelf kan toepassen.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

MAURO CONVALL: “In ZNA Middelheim communiceren we consequent over de richting die we willen uitgaan en over de manier waarop. Ik probeer respectvol samen te werken met onze mensen. We proberen hen te betrekken bij ons beleid. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid en houvast. Tom Heyman heeft me daar nog bewuster van gemaakt: als je de medewerkers helder en herhaaldelijk informeert, creëer je vertrouwen.”

TOM HEYMAN : “Ik heb Dr. Paul Janssen nog gekend. Als ik hem tegenkwam, was zijn eerste vraag altijd: ‘En, iets nieuws?’ Dat is typisch voor dit bedrijf: de nieuwsgierigheid, de drang naar innovatie. Een goede leider omringt zich met mensen die beter zijn dan hij. Het ziekenhuisnetwerk waarin Mauro werkt, is een heel andere bedrijfsomgeving dan de mijne, maar de basisuitdagingen blijven dezelfde.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

MAURO CONVALL: “Ik hecht nu nog meer belang aan onze visie, onze missie en onze waarden, en hoe we die in praktijk kunnen brengen. Zo hebben we een van onze waarden — professioneel handelen — volledig ontleed en gedefinieerd op maat van de campus. Ik ben ook duidelijker over wat mensen aan mij kunnen hebben en vooral over wat ze niet aan mij hebben.”

TOM HEYMAN : “Het is niet mijn stijl de grote baas te spelen. Al mijn beslissingen vertrekken vanuit de basis. Een groot deel van mijn tijd gaat naar gesprekken in kleine comités, waarbij wordt gepraat over wat er leeft en wat de problemen zijn. Mauro heeft bij ons een directiecomité bijgewoond, omdat hij nieuwsgierig was naar onze manier van werken en communiceren.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content