COLSAERTS ZOEKT ZIJN VORM

Deze week staat de British Open op het programma. De 141ste editie wordt gespeeld op de Lytham & St Anne’s GC in het Engelse Lancashire. Nicolas Colsaerts verdedigt er de Belgische eer. Dat zou hij ook vorig jaar doen, maar hij moest toen afzeggen na een val met de scooter. Deze keer is Colsaerts helemaal fit, maar speelt hij een ietsje minder goed dan vorig jaar net voor de Open. In de Schotse Open in Aberdeen vorige week vond hij nooit het goede ritme: 68 69 72 en 71, goed voor een 36ste plaats met min acht. De winnaar in Aberdeen was de Indiër Jeev Milka Singh, die min zeventien speelde en daarmee gelijk eindigde met de Italiaan Francesco Molinari. Maar de Indiër maakte het verschil op de eerste hole van de play-off.

Nicolas Colsaerts is met 1,2 miljoen euro aan prijzengeld nog altijd achtste in de Race to Dubai en komt dus nog altijd in aanmerking voor een plaatsje in de Ryder Cup, die in september wordt gespeeld in de Verenigde Staten. Twee weken geleden nam hij deel aan de Franse Open, op de Albatros van de Golf National, waar hij elfde (-2) werd. De overwinning ging er naar een van zijn beste vrienden in de Tour, de Duitser Marcel Siem, die min acht speelde.

Net als in Aberdeen voelde Colsaerts zich ook nooit in zijn sas op het parcours van St Quentin in de Yvelines, waar de Ryder Cup in 2018 neerstrijkt. De Fransman Jean Van de Velde, de nieuwe directeur van de wedstrijd, wilde het parcours zeer moeilijk maken. “De Franse Open is het tweede toernooi van de wereld, na de Britse Open”, argumenteert hij. “We moeten er dus over blijven waken dat het niveau zeer hoog blijft.”

Nicolas Colsaerts heeft er zo zijn eigen mening over: “Ik heb nog nooit in zo’n slechte omstandigheden op die golfbaan gespeeld. De fairways zijn zeer smal en de rough stond zeer hoog. Volgens mij is dat te moeilijk: de fairways zijn twintig meter breed en afgezoomd met pre rough van vier centimeter en daarna een rough van tien centimeter, gevolgd door een derde strook van zestien centimeter en dan de woeste rough… Bovendien leidt de vormgeving van het parcours automatisch naar de rough. En als die er nat bij ligt, dan kan je er alleen uit raken met een sand wedge.”

Ondanks het magere resultaat waren de twee toernooien een uitstekende voorbereiding voor Colsaerts. En hoewel hij niet op zijn beste niveau speelt, slaagt hij er telkens in de schade te beperken. “En ik heb nog een paar tips van een topspeler gekregen”, zei hij na zijn ontmoeting met Jean Garaialde in Parijs. Garaialde gooide hoge ogen in de jaren zestig en zeventig. “Hoe meer vroegere topspelers ik ontmoet, hoe vaker ik merk dat ze vroeger exact dezelfde problemen hadden als ik nu…”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content