COLSAERTS SLAAT TOE

Nicolas Colsaerts pakte op paaszondag met de Chinese Open zijn eerste toernooizege in de Tour. Het loodste hem naar een niveau dat hij in zijn jonge carrière nooit eerder haalde: de 28-jarige Belg is nu tiende speler in Europa en 105de in de wereld, en mocht tegelijk de grootste cheque van zijn leven incasseren: 359.000 euro.

Natuurlijke wachtte ook de voltallige pers hem op bij zijn terugkeer naar België, wat niet alleen een boost was voor zijn bekendheid, maar ook voor die van de golfsport. Het was van 1974 geleden dat nog eens een Belg een toernooi in de Europese Tour kon winnen, toen Philippe Toussaint de beste was in de Benson & Hedges en daarvoor honderd keer minder prijzengeld kreeg dan Colsaerts. Toussaint, die vandaag teaching pro is bij Sept Fontaines GC, was trouwens de eerste naam op het lijstje van mensen die Colsaerts na zijn terugreis wilde ontmoeten. Een kwestie van respect en sportiviteit, voor Colsaerts.

Het is geen toeval dat de Belg de Olympische Spelen van 2016 in Rio, waar golf opnieuw op het programma staat, met stip heeft aangeduid in zijn agenda. “De Spelen zijn een magisch evenement. Voor iedereen en vooral voor mij. Mijn achtergrootvader langs moeders kant, Jean-Jacques Tensen, nam deel aan de Spelen in waterpolo en basket.”

Colsaerts en golf zijn dankzij deze overwinning opnieuw bekend in België. Zo kreeg Colsaerts een telefoontje van Eddy Merckx, die hem wilde feliciteren. Ondertussen beleeft de jonge speler van de Royal Waterloo deze mooie dagen met haast jeugdig enthousiasme, maar hij beseft ook dat hij nu vooral moet vermijden dat deze overwinning zijn leven verandert en de druk verhoogt.

Dat Colsaerts een grote stap vooruit heeft gedaan, dankt hij vooral aan de manier waarop hij de voorbije maanden heeft getraind: hij verbleef lange tijd in Australië en ging voor het korte spel te rade bij jongens als Mark Roe en Dave Stockton. Immers: als zijn heel verre drives op de baan blijven (hij heeft een carry van 250 meter…) en de putts binnengaan, dan is Colsaerts buiten categorie. Maar om die puzzel altijd te laten kloppen, heeft hij nog meer ervaring nodig.

Ondertussen gaat nog altijd een zeer gemoedelijke sfeer uit van zijn entourage (agent Vincent Borremans, coach Michel Vanmeerbeek, assistant-coach Jérôme Theunis). Als Colsaerts over zijn carrière of toekomstplannen spreekt, dan heeft hij het altijd over ‘wij’. En de Australiër Brian Nilsson, die in Thailand woont, is meer dan een caddie voor de Belg. “Toen ik hem tijdens de winter twee weken lang bezocht, onthaalde zijn gezin me als een zoon.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content