Colruyt

Een koers-winstverhouding van meer dan 20 en een ondernemingswaarde (ev) van meer dan 10 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), zelfs voor een aandeel als Colruyt is dat een zware last om dragen. Beleggers hadden de voorbije maanden iets te enthousiast een onderkomen gezocht in het beste defensieve aandeel op de Brusselse beurs, waardoor het winstrendement daalde tot minder dan 5 % en het dividendrendement tot minder dan 2 %. Dan wordt de risicopremie klein, ook al is de balans van Colruyt ijzersterk, ook al is de activiteit crisisbestendig, ook al is er nog een lichte groei van de winst.

Het aandeel van Colruyt vertoont misschien de eigenschappen van een obligatie, maar het blijft een aandeel, en dus behoort een correctie altijd tot de mogelijkheden als de spanning tussen de waardering en de realiteit iets te hoog oploopt, zoals na de publicatie van de jaarcijfers (boekjaar 2015-2016) vorige week. Die resultaten waren conform de vooruitzichten die het bedrijf zelf in de markt had gezet, maar beleggers hadden op iets meer gehoopt, wat een koersdaling van 10 % uitlokte. Ook na die correctie blijft de waardering fors hoger dan bij de concurrentie en ook nog hoger dan we bij het aandeel van Colruyt gewend zijn.

De omzet steeg met 2,9 % dankzij een combinatie van hogere volumes, meer winkels en hogere verkoopprijzen. Het marktaandeel van Colruyt groep steeg verder door naar 31,5 %. Dat is wel 10 basispunten lager dan in de eerste helft van het boekjaar. De omzetgroei zit de jongste jaren vooral in de buurwinkels van Okay en de biosupermarkt Bio-Planet. In Frankrijk realiseerde Colruyt een omzetgroei van ruim 5 % op een markt die geplaagd wordt door dalende prijzen, zonder dat de Franse activiteiten al winstgevend geworden zijn.

De winstgevendheid kon de stijging van de omzet niet helemaal volgen. De vergelijkbare ebitda steeg ook nog met 2,9 %, maar door hogere afschrijvingskosten bleef de toename van de vergelijkbare bedrijfswinst (ebit) en nettowinst steken op respectievelijk 2,4 en 1 %. Op het niveau van de ebit daalde de marge lichtjes van 5,6 naar 5,5 %. In de tweede helft van het boekjaar is zelfs sprake van een marge van 5,37 %. Die margedruk ligt mee aan de basis van de correctie van het aandeel. Het management belooft extra op de kosten te letten om de marges te verdedigen.

Aan concrete financiële vooruitzichten voor dit boekjaar waagt Colruyt zich nog niet. In Halle verwachten ze nog niet meteen een verbetering van het economische klimaat en van het consumentenvertrouwen in België en Frankrijk. Beleggers mogen daarom voor dit boekjaar uitgaan van een heel lichte groei van de omzet en winstgevendheid. Die business as usual blijft een pak vrije kasstroom genereren (262 miljoen EUR in afgelopen boekjaar), zodat er eind maart opnieuw 432 miljoen EUR op de rekening stond. Dat doet de kansen op een nieuwe inkoop van eigen aandelen en/of een hoger dividend stijgen.

Conclusie

De resultaten blijven ongeveer op koers, maar met de business as usual werd het voor Colruyt moeilijk de hoge waardering te dragen. De correctie na de publicatie van de jaarcijfers verandert niet zo veel aan deze analyse, maar toch blijft Colruyt in deze tijden van lage rentevoeten en turbulente financiële markten een te behouden defensief aandeel.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content