Citibank-vonnis vormt precedent

” Dit vonnis geeft ons juridische munitie in andere rechtszaken”, zegt advocaat Geert Lenssens over de recente veroordeling van Citibank België door de correctionele rechtbank in Brussel voor inbreuken op de prospectuswet en de wet op de handelspraktijken. “Op 22 december begint in Antwerpen de strafzaak Spaarselect/Delta Lloyd, waarbij we ook aanvoeren dat het bedrijf bewust tekortschoot in zijn informatieverplichting. Idem dito in een gelijkaardig dossier over Deutsche Bank waar het Brussels parket binnenkort zal dagvaarden.”

Citibank moet de beleggers vergoeden die inschreven op gestructureerde beleggingsproducten gewaarborgd door Lehman Brothers. De rechtbank verweet Citibank dat het een aantal documenten niet overmaakte aan de toezichthouder CBFA, de verlaging van de kredietwaardigheid van Lehman medio 2008 niet opnam in de documentatie voor de producten en haar klanten had bedrogen.

Niet alleen in de rechtbank is het vonnis een goede zaak voor gedupeerden. Ook in onderhandelingen over een dading hebben ze nu meer juridische armslag. Lenssens trad in dit dossier op voor cliënten die een eerder voorstel van akkoord van Citibank verwierpen. Dat hield in dat de bank 65 procent van de inleg teruggaf, of 75 procent als de klanten hun geld verder belegden bij bank.

Lenssens overweegt toch verder te procederen met cliënten die het akkoord begin dit jaar onderschreven, desnoods met een nieuwe strafklacht. “Citibank liet bij de onderhandelingen over de dading uitschijnen dat de producten zo goed als niets meer waard waren. Op basis van die informatie gingen mijn cliënten, sommigen bejaard en proceduremoe, akkoord met het dadingvoorstel. Ondertussen bleken de producten relatief veel waard op de secundaire markten. Onze cliënten stellen dat hun akkoord gebaseerd was op foutieve gegevens, bewust verspreid door Citibank. Een dading is dan niet meer afdwingbaar.”

Lars Seynaeve, woordvoerder van Citibank: “We sloten de dading af in het belang van de klant. Amper 2 procent ging niet akkoord. Het is vandaag net als toen onmogelijk een waarde op die producten te plakken. Dat is koffiedik kijken.”

Advocaat Erik Monard, blijft de dading die hij mee onderhandelde, verdedigen. “Op het moment van de dading waren er nog twijfels over de levensvatbaarheid van Citibank, zodat onze klanten blij waren met het akkoord. Als Citibank in beroep gaat, zijn de gedupeerden weer voor een tijd vertrokken. Bovendien is het perfect mogelijk dat ze in beroep ongelijk krijgen. Dan hebben ze niets.”

Wie een dading afsluit, neemt een risico, redeneert de advocaat. “Als de rechtbank later beslist dat de schadeveroorzaker inderdaad aansprakelijk is en hem tot de volle pot veroordeelt, kunnen schadelijders die een dading aangingen er niet op terugkomen. De keerzijde: bij een latere vrijspraak riskeert de gedupeerde dan weer dat hij niks krijgt. Elke dading is een gok.”

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content